muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Howard Hanson

Howard Hanson geboren Wahoo, Nebraska, 28-10-1896, gestorven Rochester New York 26-2-1981
Amerikaans- Zweeds componist, dirigent, pianist en muziekpedagoog

Howard Hanson was een van de eerste 20ste eeuwse Amerikaanse componisten die erin slaagde wijdverbreide bekendheid te verwerven. In contrast tot de hoekige Stravinskiaanse en Amerikana-beïnvloedde klanken, die de Amerikaanse concert muziek domineerden voor de WO II, schreef Hanson in een onbeschaamd romantisch idioom, beïnvloed door zijn noordse wortels. Van speciaal belang voor de componist was de muziek van Sibelius; hoewel hij ook de invloed erkende van componisten als Palestrina en Bach.

Na pianostudies in zijn jongenstijd, studeerde Hanson piano aan het Institute of Musical Art in New York City bij Percy Goetschius en compositie aan de Northwestern University bij Peter Lutkin en Arne Oldberg, waar hij een graad behaalde in 1916.
In 1921 was hij de eerste Amerikaan die de Prix de Rome won met zowel zijn ballet The California Forest Play en zijn symfonische gedicht Before the Dawn, wat hem de mogelijkheid bood om bij Ottorino Respighi in Rome te studeren, wiens kleurrijke orkestrale taal een duidelijke invloed op Hanson's eigen taal was.

Bij zijn terugkeer in de VS werd hij aangesteld als hoofd van de Eastman School of Music aan de universiteit van Rochester op achtentwintigjarige leeftijd. Onder zijn leiding van meer dan 40 jaar, werd Eastman een van s'werelds meest prominente onderwijs instituten. Zolang hij dit ambt bekleedde bleef Hanson veel componeren; hij begon ook aan een carrière als dirigent, in welke capaciteit hij zich bewees als een van de grote voorvechters van Amerikaanse muziek. Hij maakte zijn debuut als dirigent in 1924 met het New York Symphony Orchestra en was regelmatig gastdirigent van het Boston Symphony Orhestra.
Bij Eastman hebben ze uitgerekend dat Hanson zo'n 1500 werken van 700 componisten heeft vertoond. Hanson heeft ook in de jaren vijftig een aantal moderne werken in een serie voor het Mercury Label commercieel opgenomen, hiermee aandacht trekkend voor anders genegeerd repertoire.

In 1949 werd Hanson lid van de muziekraad van de Unesco.

Hanson's meest karakteristieke werken zijn ongetwijfeld zijn zeven symfonieën. De eerste hiervan, de Nordic Symphony (1922), dateert uit de tijd van zijn studies te Rome. De Second Symphony (Romantic Symphony) blijft Hansons best bekende werk, een karakteristieke realisatie van de weelderige, lyrische esthetiek waarmee hij wordt geassocieerd.
Verder opmerkelijk onder zijn symfonieën is de Symphony No. 4 (1943), die de Pullitzer Prize kreeg en de Symphony No. 7 (1977), één van een serie werken geïnspireerd door de poëzie van Walt Whitman. Andere belangrijke werken van Hanson zijn oa The Lament for Beowulf (1925) voor koor en orkest; de opera Merry Mount (1933), goed ontvangen bij zijn première en daarop volgende voorstellingen, maar nu zelden opgevoerd; en een verscheidenheid aan kamermuziek, vocale muziek en orkestrale werken.

Bron: www.answers.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.