kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Houtblazers

Onder houtblazers wordt in de klassieke muziek verstaan (de bespelers van)
. dwarsfluit (ook: piccolo en altfluit);
. hobo (ook: Engelse hoorn, Heckelfoon);
. klarinet (ook: Es-klarinet en basklarinet);
. fagot (ook: contrafagot);
. saxofoon (ook: Sopraninosaxofoon, Sopraansaxofoon, Altsaxofoon, Tenorsaxofoon, Baritonsaxofoon, Bassaxofoon).

In een symfonieorkest is het gebruikelijk te spreken van enkel hout, wanneer van elk van deze instrumenten er 1 in het orkest is vertegenwoordigd. Zo spreekt men ook van dubbel hout (van elk 2), drievoudig hout (van elk 3) en viervoudig hout (van elk 4). Een meer dan viervoudige bezetting is in een symfonieorkest ongebruikelijk.

Hoewel een dwarsfluit doorgaans niet van hout is, wordt de fluit toch tot de houtblazers gerekend. Het gaat namelijk niet om het materiaal waarvan het instrument gemaakt is, maar om de wijze waarop de toon wordt gevormd. Ook de saxofoon wordt in deze indeling tot de houtblaasinstrumenten gerekend, ondanks het feit dat het instrument net als de dwarsfluit is gemaakt van metaal.
De indeling koperblazer/houtblazer is geen formele musicologisch verantwoorde indeling zoals die van Hornbostel-Sachs, maar een traditionele.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Houtblazer

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 6.