muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

House

House is een stroming in de popmuziek ontstaan in Chicago en Detroit die vanaf het einde van de jaren 1980 het dominante genre in de dansmuziek werd. House is snel (vanaf 120 beats per minute) en wordt gedomineerd door elektronische instrumenten.

proto-house
House is eind jaren 1970 ontstaan. De eerste house klinkt niet echt als de latere house. Het wordt dan ook wel proto-house genoemd.

House
De naam House is afkomstig van de nachtclub "Warehouse" (vandaar de term house) uit Chicago, waar onder andere diskjockey Frankie Knuckles rond 1983 als eerste deze nieuwe muziekstijl voor langdurige dansorgieën creëerde. Daarbij verbond hij de gewone discosound met de soul van de jaren zestig en legde onder dit geheel een hamerende oneindige beat. In de Paradise Garage (waar de term garage vandaan komt) in New York, vertoonde Larry Levan al eerder zijn draaikunsten. En in 1983 krijgt Chicago zijn eigen deejayende god wanneer The Music Box opent en Ron Hardy zijn legendarische avonden begint.

Er wordt ook beweerd dat de naam 'house' ontstond doordat deze muziek gewoon thuis gemaakt kan worden.

House-Muziek wordt vooral gekenmerkt door funk- en soulelementen en een doorlopend doorgaande bassdrum ('four to the floor'). Na het ontstaan van allerlei substijlen staat house vanaf midden jaren negentig voor wat soulvollere dansmuziek, in tegenstelling tot de hardere techno. House is eigenlijk een gemoderniseerde versie van disco, waarbij het hogere tempo en het elektronische karakter -zoals die tot uiting komt in de computergestuurde beat- tot de meestbepalende kenmerken behoren.

Terwijl onder andere Knuckles en Levan in Chicago en New York bezig zijn met house-muziek, gaan in Detroit onder andere Kevin Saunderson, Derrick May en Juan Atkins aan de slag met techno. Techno is een abstracte variant die zich nog minder dan house van vocalen bedient, maar beide vormen overlappen elkaar veelvuldig.

Populaire substijlen zijn onder meer acid, club, eurohouse, gabber, (speed)garage en trance.

De scherpere varianten, Acid-House genoemd, waarin een diepe synthetische sound herinneringen oproept aan de tijd van de Psycedelic Rock, kwam ook nu weer uit Chicago. Acid house en het gerelateerde new beat uit België vormen het begin van de hardere stijlen, waarbij vanaf begin jaren negentig ook Nederland, en dan vooral Rotterdam, een belangrijke factor speelt met de gabber cultuur.

House uit Chicago en de garage uit New York zijn de voorlopers van onder meer de clubhouse en de deep house, een nieuwe vorm die door de zwarte muziekfreaks werd ontwikkeld.

dance
Hiphouse wordt gezien als voorloper van de muziekstroming eurodance. Deze commerciëler klinkende stroming, waarbij vaak rappers en zangeressen een simpel refreintje rappen of zingen, wordt tegenwoordig vaak gewoon dance genoemd, maar ook wordt de term house-muziek wel gebruikt als de algemene term gebruikt voor alle dance muziek.

House muziek wordt gegenereerd op elektronische apparaten meestal een Personal computer, maar ook op synthesizer,keyboard of drumcomputer, de maker van een house-song noemt zich de producer en de persoon die de song afspeeld noemt men de diskjockey. Op houseparty's worden urenlang houseplaten live achter elkaar gemixed. De onderverdeling van de sub-culturen is hoofdzakelijk gebaseerd op het aantal beats per minute (BPM) dat een song eigen is. Het BPM gebied van het genre house ligt rond 130 BPM.

Websites: wikipedia.org/wiki/House

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.