kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hornbostel-Sachs

Hornbostel-Sachs (of Sachs-Hornbostel) is een systeem voor de classificatie van muziekinstrumenten. Het is het meest gebruikte systeem voor dit doel door etnomusicologen.

Het systeem is ontworpen door Erich Moritz von Hornbostel en Curt Sachs, en werd voor het eerst beschreven in het Zeitschrift für Musik in 1914. Een Engelse vertaling verscheen in 1961 in het Galpin Society Journal.

De oorsprong van de methode is het systeem dat eind 19e eeuw ontworpen werd door Victor Mahillon, de conservator van de collectie muziekinstrumenten van het conservatorium van Brussel. Dit systeem beperkte zich hoofdzakelijk tot de instrumenten die gewoonlijk gebruikt worden in de West-Europese klassieke muziek, maar het was wel een van de eerste systemen die onderscheid maakte in wat er trilt, de manier waarop het geluid wordt veroorzaakt in een instrument. Het systeem van Hornbostel-Sachs maakte het onderscheid van Mahillon toepasbaar op instrumenten uit elke cultuur.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Hornbostel-Sachs.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 10.