muziekbus
Dit artikel is 08-04-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Horatio Parker

Horatio William ParkerAmerikaans organist, componist en pedagoog, geboren 15 september 1863 in Auburndale/Massachusets, gestorven 18 december 1919 in Cedarhurst, New York

Horatio William Parker begon zijn muzikale studie toen hij 14 jaar was met piano- en orgellessen van zijn moeder.

Later studeerde hij compositie bij George Whitefield Chadwick in Boston en bij Josef Rheinberger aan de Hochshule für Musik in München. In 1886 keerde Parker terug naar de Verenigde Staten en werkte als docent, organist en koorleider aan verscheidene theologische scholen in de stad New York en aan het Nationaal Conservatorium aldaar.

In de vroege jaren 1890 werd Parker bekend als componist door de publicatie van zijn kerkmuziek en optredens van belangrijke werken waaronder het oratorium Hora Novissima, een van het beroemdste en wijdverbreid meest gespeelde Amerikaanse koorwerk uit die tijd.

In 1893 werd Parker organist en koordirigent aan de Trinity Curch te Boston. In 1894 werd hij professor aan de Yale universiteit in New Haven, waar hij actief was in koordirectie, een positie die hij behield tot aan zijn dood.
Yale verwierf een nationale reputatie voor het opleiden van componisten onder leiding van Parker. Onder zijn studenten waren onder meer Charles Ives, Quincy Porter en Roger Sessions.

Terwijl Parker aan Yale werkte kreeg hij veel opdrachten voor en optredens van vocale, koor- en operawerken in Engeland en de V.S., waaronder Crépuscule (1912), een prijswinnende concertaria uitgevoerd door het Philadelphia Orchestra; de opera Mona (1912), uitgevoerd door de Metropolitan Opera Company in New York en Morven and the Grail (1915) een oratorium een opdracht voor de viering van de oprichting van de Händel en Haydn Society van Boston.

Voorts stichtte hij het New Haven Symphony Orchestra.

Parker was een van de bekendste Amerikaanse organisten. Hij componeerde voor het toneel, voor orkest en voor orgel, maar hij was het bekendst om zijn hymnes, cantates en oratoria, in een conservatieve doch zeer dramatische stijl.

Parker's belangrijkste composities zijn zijn koorwerken, onder welke zijn meesterwerk het oratorio Hora Novissima (1893), The legend of St. Christopher (1898), A wonderer's Psalm voor koor en orkest (1900), A star song (1901), Hymnos Andron, The Dream of Mary.
Voorts componeerde hij twee opera's Mona (1912) en The Fairyland (1915); orgelmuziek; pianomuziek; kamermuziek; orkestmuziek; liederen; geschriften: Music and Public Entertainment (1911).

website: artofthestates.org


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.