muziekbus
Dit artikel is 03-04-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

hoorn

Koperen blaasinstrument. Het geboortejaar van de moderne hoorn, waarvan het oorspronkelijke type een jachthoorn was, is 1753.

De hoornist Anton Joseph Hampel uit Dresden ontdekte, dat de toonhoogte van het instrument tot een halve toon lager kon worden veranderd, door de hand in de klanktrechter te steken. Deze zogenaamde stoptechniek maakte het mogelijk, het toonscala, dat tot dan toe beperkt was tot de natuurtonen, uit te breiden. Evenwel was er een aparte hoorn nodig voor elke toonaard.

Pas met de uitvinding van de ventielhoorn in 1814 vond een standaardinstrument ingang, dat voor alle toonaarden kon worden gebruikt. Hoewel de stoptechniek door de uitvinding van de ventielen eigenlijk overbodig was geworden, wordt tot op de dag van vandaag de rechterhand in de klankbeker gestoken om zodoende de intonatie te corrigeren en een donkerder en warmere klank te produceren.

De ventielen van dit koperen blaasinstrument, waarbij de klanktrechter bij het spelen naar achteren wijst, worden met de tweede, derde en vierde vinger van de linkerhand ingedrukt; een ring, waardoor men de pink steekt, dient voor het vasthouden van het instrument.

De hoorn komt vooral in twee uitvoeringen voor: naast de gebruikelijke beshoorn komt ook de f-hoorn erg veel voor, zodat in 1768 het idee ontstond, een dubbelhoorn, een combinatie dus van deze beide instrumenten, te ontwerpen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.