muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Holland-Festival-Oude-Muziek

Holland Festival Oude Muziek

Het Festival Oude Muziek is een tiendaags muziekfestival te Utrecht, jaarlijks georganiseerd rond het begin van september door Stichting Organisatie Oude Muziek. Het eerste festival werd in 1982 georganiseerd.

De Stichting Organisatie Oude Muziek is voortgekomen uit een samenwerkingsverband van een aantal Utrechtse muziekorganisaties. In 1982 leidde dit tot het eerste Holland Festival Oude Muziek Utrecht, dat zo'n 25.000 bezoekers trok. Tegenwoordig is dit aantal meer dan verdubbeld. Overigens heeft het Holland Festival Oude Muziek Utrecht nooit een formele relatie gehad met het Holland Festival. De benaming Holland Festival Oude Muziek is enkele jaren geleden stilzwijgend ingevoerd

Aanvankelijk traden in het festival uitsluitend musici op die zich bezighielden met oude muziek in de meest enge zin van het woord (repertoire van Middeleeuwen tot grofweg 1750, uitgevoerd op historische instrumenten), maar sinds een aantal jaren, met name sinds het aantreden van directeur Jan Van den Bossche, is de blik verbreed naar later en zelfs hedendaags repertoire en modern instrumentarium, waarbij altijd een duidelijk verband is te vinden met de 'echte' oude muziek.

Het festival werd in 2006 voor de 25e keer georganiseerd. Zoals steeds vonden er zowel concerten plaats op verschillende historische locaties in de Utrechtse binnenstad, met name de middeleeuwse kerken, als in het Muziekcentrum Vredenburg.

Uit dit festival is ook de concertserie Netwerk Oude Muziek voortgekomen, eveneens een productie van de Organisatie Oude Muziek. De Stichting Organisatie Oude Muziek stelt zich ten doel om een zo breed mogelijk publiek kennis te laten maken met de actuele stand van zaken in de Oude Muziek. Daarvoor organiseert zij naast het 10-daagse Festival meer dan 120 seizoensconcerten, waarbij zij veel samenwerkt met muziekpodia en concertorganisatoren in heel Nederland. Die concerten worden niet uitsluitend gegeven door gearriveerde 'vedetten' van de oude muziek, maar ook door internationale aankomende talenten die de traditie van pioniers als Frans Brüggen, Ton Koopman en Gustav Leonhardt voortzetten.

Historie
Utrecht Oude Muziekstad
Van oudsher gedijt de oude muziek uitstekend in Utrecht. Eind 19de eeuw dirigeerde J.C.M. van Riemsdijk er al een kamerkoor waarmee hij Palestrina, Sweelinck en Bach uitvoerde. Onder de hoogleraren Albert Smijers en Willem Elders bouwde de Vakgroep Muziekwetenschap grote expertise op in de Renaissancemuziek. Die oriëntatie lokte studenten aan als Jos van Veldhoven en Jan Nuchelmans, die in 1973 het ensemble Camerata Trajectina oprichtten. En Louis Peter Grijp, met wie Nuchelmans in 1977 Pratum Musicum begon, een stichting ter promotie van muziek uit de Middeleeuwen en Renaissance.

Eersterangs
Het succesvolle lustrumweekend van Pratum Musicum in 1981 vormde de opmaat voor het eerste Festival Oude Muziek in 1982. Inmiddels had zich een andere Utrechtse musicoloog gemeld: Frans de Ruiter, directeur van het Holland Festival. Samen met Nuchelmans zou hij jarenlang een succesvolle zakelijk-artistieke tandem vormen. Hun eerste festival leverde de blauwdruk voor alle volgende: circa zestig hoofdconcerten (van de lunch tot de late avond), fringeconcerten voor beginnende musici, een Oude Muziek Markt, lezingen en masterclasses. Behalve Muziekcentrum Vredenburg leverden de historische kerken in de Utrechtse binnenstad uitgelezen locaties, allemaal op loopafstand.

De optredende musici en ensembles waren meteen eersterangs, zoals de namen bewijzen van Gustav Leonhardt, Musica Antiqua Köln, René Jacobs, het Huelgas Ensemble, Ton Koopman en Barthold Kuijken. Het publiek kwam massaal, wat deels kan worden verklaard uit het feit dat oude muziek door amateurs actief wordt beoefend.

Websites: www.oudemuziek.nl en www.radio4.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.