kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Het Nederlands-Dans-Theater

Nederlands Ballet. Men wilde op zoek naar nieuwe vormen en expressie in de dans. Na een moeizame start kreeg de groep toch vrij snel erkenning en genoot het reeds in de jaren 60 een grote naam in binnen- en buitenland. Dit was mede te danken aan de gerenomeerde choreografen (waaronder Hans van Manen) die bij het NDT werkzaam waren.
Na het vertrek van van Manen werd het weer een beetje stil rond de groep maar sinds de komt van Kylian in 1975 staat de groep weer internationaal aan de absolute top. Van Manen is sinds 1988 overigens weer betrokken bij het NDT.
Het Nederlands Dans Theater bestaat uit drie ensembles, NDT I, NDT II en NDT III.
NDT I is het 'grote' gezelschap, dat grote faam geniet en over de hele wereld volle zalen trekt. Wanneer je naar een optreden van NDT II gaat ziet u jonge danser tussen de 17 en 22 jaar, kortom de nieuwe talenten.

Een bijzondere groep is NDT III. Dit gezelschap bestaat uit dansers van 40 jaar en ouder. Zij zijn met hun persoonlijkheid een begrip in de danswereld. Met deze drie ensembles toont het Nederlands Dans Theater drie dimensies van een danscarrière. Een unieke situatie in de internationale danswereld.

Uniek aan het NDT is dat er geen hierarchie bestaat binnen en buiten de groepen. Hoewel alle dansers een klassieke opleiding hebben, richt het NDT zich alleen op moderne dans.

Choreografen
Wanneer je een bezoek brengt aan het Nederlands Dans Theater is de kans groot dat je een voorstelling zult zien van choreograaf Jirí Kylián, Hans van Manen of Paul Lightfoot. Zij hebben alledrie al tientallen produkties op hun naam staan. Een voorstelling onder hun leiding zal dan ook zeker de moeite waard zijn.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 6.