kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Het Nationale-Ballet

Het Nationale Ballet

Amsterdams balletgezelschap gevestigd in Het Muziektheater Amsterdam.

Website: Het Nationale Ballet is in 1961 ontstaan uit een fusie van het Amsterdams Ballet van Mascha ter Weeme en het Nederlands Ballet van Sonia Gaskell. Het gezelschap werd achtereenvolgens geleid door Sonia Gaskell (1961-1969), Rudi van Dantzig (1969-1991), Wayne Eagling (1991-2003) en Ted Brandsen (2003). Ieder hebben zij hun eigen bijdrage aan de ontwikkeling van het gezelschap geleverd: van het opbouwen van een eigen identiteit en het aantrekken van wereldwijd vermaarde choreografen tot het verwerven van internationale faam en het verder omhoog brengen van het technisch peil van de dansers.

Van 1961 tot 1968 was de danseres en choreografe Sonia Gaskell de eerste en enige artistiek directeur. Haar opvolger werd Rudi van Dantzig. Aanvankelijk vervulde hij die functie samen met de mede-directeuren Robert Kaesen in de periode 1968 tot 1970 en Benjamin Harkarvy van 1970 tot 1971. Vanaf dat jaar werd Van Dantzig de enige artistiek directeur en hij bleef dit tot 1991.

Met ingang van seizoen 2003/2004 heeft Het Nationale Ballet een nieuwe artistiek directeur: Ted Brandsen. Oud-danser Ted Brandsen, die als internationaal freelance choreograaf en artistiek directeur van het West Australian Ballet zijn sporen heeft verdiend, keerde in 2001 terug naar Het Nationale Ballet in de functie van adjunct artistiek directeur en huischoreograaf.

Het Nationale Ballet is met bijna 80 dansers onder zijn meer dan 125 medewerkers het grootste dansgezelschap van Nederland. Anders dan de naam doet vermoeden, is Het Nationale Ballet een internationaal gezelschap. Met danstalenten die afkomstig zijn van en/of regelmatig optreden met andere toonaangevende gezelschappen, zoals: het Kirov Ballet in Sint-Petersburg, The Royal Ballet en English National Ballet in Londen, het San Francisco Ballet en het New York City Ballet.

Sinds 1986 is Het Nationale Ballet gehuisvest in een van de grootste en best geoutilleerde theaters van Europa: Het Muziektheater in Amsterdam. Jaarlijks geeft Het Nationale Ballet er ruim 70 voorstellingen en ten minste 25 in andere theaters in Nederland. Ook is het gezelschap regelmatig te gast op belangrijke podia in Europa en daarbuiten én tijdens prestigieuze festivals als het Edinburgh Festival. Het merendeel van de voorstellingen wordt live begeleid door symfonieorkest Holland Symfonia.

REPERTOIRE
In tegenstelling tot de andere dansgezelschappen in Nederland, die een bijna geheel modern repertoire voeren, danst Het Nationale Ballet een mix van klassiek-romantische, neoklassieke, moderne en eigentijdse choreografieën.

Avondvullende, klassiek-romantische balletten zijn een belangrijk onderdeel van het repertoire. Jaarlijks brengt Het Nationale Ballet twee á drie 'klassiekers' uit, variërend van succesvolle, bestaande interpretaties (La Sylphide, Giselle, The Sleeping Beauty, Assepoester, Onegin), tot nieuwe, speciaal voor het gezelschap ontwikkelde producties (Romeo en Julia, Het Zwanenmeer, Notenkraker en Muizenkoning).

Daarnaast laat Het Nationale Ballet zijn publiek kennismaken met de hoogtepunten van het twintigste-eeuwse ballet. In de loop der jaren heeft het gezelschap op dit gebied een omvangrijk oeuvre opgebouwd, van het repertoire van Diaghilevs Ballets Russes uit het begin van de eeuw tot recente(re) creaties van internationaal gevestigde namen als Christopher Bruce, Carolyn Carlson, William Forsythe, Martha Graham, Edouard Lock, Maguy Marin, Ashley Page, Jerome Robbins en Twyla Tharp.
Extra nadruk wordt gelegd op het werk van George Balanchine. Als enige in Europa heeft Het Nationale Ballet meer dan 25 choreografieën van deze twintigste-eeuwse vernieuwer van de academische dans op het repertoire.

Maar Het Nationale Ballet biedt meer dan een dwarsdoorsnede van de dansgeschiedenis. Vanaf het begin van zijn bestaan heeft Het Nationale Ballet een belangrijke bijdrage geleverd aan de opkomst en ontwikkeling van jong choreografisch talent en, daarmee, van een (Nederlandse) hedendaagse choreografische stijl. Ex-huischoreografen Rudi van Dantzig, Hans van Manen en Toer van Schayk beleefden met Het Nationale Ballet hun eerste grote, internationale successen. Hun overwegend verhaalloze choreografieën - waarin zij de academische techniek en moderne dansstijlen ieder op geheel eigen wijze combineren - maken nog altijd deel uit van het repertoire.

Inmiddels heeft Het Nationale Ballet echter ook een nieuwe generatie choreografen voortgebracht, onder wie artistiek directeur en huischoreograaf Ted Brandsen, huischoreograaf Krzysztof Pastor en freelance choreograaf David Dawson - allen ex-dansers van het gezelschap. Hun werk wordt uitgevoerd door gezelschappen over de hele wereld, variërend van het Washington Ballet tot het West Australian Ballet. Daarnaast worden regelmatig choreografen uit binnen- en buitenland uitgenodigd om exclusief voor Het Nationale Ballet nieuw werk te creëren.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 6.