muziekbus
Dit artikel is 24-01-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Herman David Koppel

Herman David Koppel geboren Kopenhagen 1-10-1908, gestorven Kopenhagen 1998
Deens pianist en componist

Herman Koppel studeerde aan de Koninklijke Deense Academie voor Muziek, waar hij piano studeerde bij Rudolph Simonsen en Anders Rachlew. Koppel maakte zijn debuut als componist in 1929 en als pianist in 1930. Hij maakte studiereizen naar Duitsland, Frankrijk en Engeland.

Vanwege zijn Joodse origine moest Koppel tijdens de WO II vluchten en de oorlogsjaren lieten diepe littekens na. Vele van zijn composities weerspiegelen de ondraaglijke herinneringen van het barbaarse Nazi regime, de belangrijkste, Requiem, werd als een parallel gezien tot Benjamin Britten's War Requiem.

Herman Koppel werd in 1949 leraar aan de Koninklijke Deense Academie voor Muziek en was professor aan deze Academie sinds 1955. Hij maakte vele concert-tournees door Scandinavië en hij was lid van het muziekbestuur van de Deense Kunsten Stichting tussen 1977 en 1981 en zat in de directie van de Deense Componisten Vereniging tussen 1981 en 1987.

Herman Koppel's ouevre omvat 7 symfonieën: zijn Symphony No. 1 (won de eerste prijs tijdens de Tivoli Symfony Wedstrijd in 1956), 4 pianoconcerten, zes strijkkwartetten, een opera: Macbeth (1970), een ballet: Den Tykke Mand (the Thick Man), een Klarinet Concerto, een Festival Overture, een Concerto for viool, viola en kamerorkest, Requiem voor soli, koor en orkest, Piano Sonata en andere pianowerken, twee stel liederen met tekst van Paul la Cour en andere liederen hoofdzakelijk met bijbelse teksten, Ternio voor viool of cello en piano, Sonata voor cello en piano, Immortalitas Mortalium (een Romeinse hymne) voor de universiteit van Kopenhagen in 1954, Chamber Concerto voor viool en strijkers, Blaas Octet, Hobo Concerto, Fluit Concerto, Variations and epilogue voor solo piano en 13 musici, solowerken voor cello, twee piano trio's, Divertimento voor strijktrio, Fluit Kwartet, 15 miniaturen voor piano; 50 korte piano stukjes, Concerto voor Orkest, verscheidenen werken voor kamerorkesten, muziek voor theater (in het bijzonder voor het Koninklijk Theater), muziek voor films en radio spelen, muziek voor het stuk Melodien der blev væk (de melodie die verdween) van de Deense auteur Kjell Abell (met Bernhard Christensen), Piano Kwartet, Fagot Concerto, muziek voor blaasoctet, I Dis og Drøm (In Mist en Droom) voor strijkorkest, Giocattolo voor fluit, klarinet, percusssie en piano en Memory voor strijkorkest.

Herman D. Koppel werd verscheidene prijzen toegekend, waaronder de Ancker Beurs in 1945, het Lange-Müller Stipendium in 1946, het Henri Nathansen Kunstenaars stipendium in 1952 and 78, de Professor Ove Christensen Ereprijs in 1952, Wilhelm Hansen's Ere-gift in 1957, de Carl Nielsen Prijs in 1958, the Carl en Anne Marie Carl Nielsen Ereprijs in 1979, the Walther Schrøder Beurs in 1982, en de Wilhelm Hansen Componisten Onderscheiding in 1995.

Herman Koppel was erelid van de Deense Componisten Vereniging van 1997 tot aan zijn dood in 1998.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.