muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Herbie Hancock

Herbert Jeffrey Hancock, geboren Chicago 12-4-1940
Amerikaans jazzpianist en componist

Herbie Hancock is winnaar van een Academy Award en verscheidene Grammy Awards. Hij is één van de meest invloedrijke pianist en componist van Jazz muziek. Zijn oeuvre van veertig jaar bestrijkt een breed spectrum van Jazz, Post Bop, Jazz Funk, Fusion, Funk, Hard Bop, Electro. Hij omarmt elementen uit de rock, funk en soul, terwijl hij vrijere stylistische elementen van de Jazz aanneemt.

Als lid van het "second great quintet" van Miles Davis, hielp Hancock de rol van een jazz ritme sectie te herdefiniëren en was hij één van de architecten van het 'post bop' geluid. Later was hij één van de eerste jazz muzikanten die gebruik maakte van synthesizers en van funk. Ondanks zijn rusteloze geëxperimenteer is zijn muziek doorgaans melodieus en toegankelijk; hij heeft veel overschrijdende songs gemaakt en was succesvol bij het poppubliek.

Hancock's meest bekende solo werken zijn onder meer Cantaloupe Island, Watermelon Man (later door verscheidenen musici uitgevoerd, waaronder Mongo Santamaria), Maiden Voyage, Chameleon en de single Rockit.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.