muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Herbert von Karajan

Herbert von Karajan geboren Salzburg 5-4-1908, gestorven Salzburg 16-7-1989
Oostenrijks dirigent

Herbert von Karajan begon als vierjarige al met pianoles en wilde oorspronkelijk pianist worden. Zijn verdere opleiding voerde hem door het Mozarteum, de Weense muziekacademie en de Hogeschool voor de muziek aldaar.

In 1927 viel Karajan spontaan als dirigent in bij een opvoering van Mozarts opera Le nozze di Figaro, en al een jaar later begon daar zijn carrière als koorleider, later als stedelijk kapelmeester en operadirecteur. In 1933 werd hij lid van de Nazipartij.

Na een omweg over Aken, waar hij in 1935 als jongste dirigent van Duitsland tot algemeen muziekdirecteur werd benoemd, werd hij in 1938 in de hoofdstad Berlijn gecontracteerd, waar hij de staatsopera en -kapel leidde.

Na de tweede wereldoorlog trad von Karajan in 1946 voor eerst weer op met de Wiener Philharmoniker in Wenen, maar de Russische bezetter verbood hem verder optreden wegens zijn lidmaatschap van de nazipartij. Een jaar later werd dit verbod opgeheven.

In 1955 werd Karajan als opvolger van de legendarische Wilhelm Furtwängler chefdirigent van de Berliner Philharmoniker en onderbouwde in de daarop volgende jaren de wereldfaam van dit orkest o.a. door talrijke opnamen.

Naast zijn vast engagement bij bijna alle grote orkesten ter wereld, raakte hij in het bijzonder betrokken bij diverse muziek-festivals in Oostenrijk. Zo nam hij in 1950 de leiding van het festival in Luzern op zich, in 1964 werd hij lid van het directorium van de Salzburger Festspiele, en in 1967 richtte hij zelf het jaarlijkse Paasfestival van Salzburg op, dat hij opende met een eigen enscenering van de Ring der Nibelungen van Richard Wagner. Twee jaar later riep hij een stichting in het leven, die o.a. elke twee jaar een wedstrijd uitschrijft als een uitdaging voor jonge dirigenten.

Als dirigent van wereldnaam had de Salzburger alle mogelijkheden, om veelbelovende talenten overeenkomstig te ondersteunen, en enige van hen staan tegenwoordig als wereldsterren bekend. Daarbij horen o.a. Anne Sophie Mutter, Christoph Eschenbach, Gundula Janowitz of Hildegard Behrens.

Als kien zakenman beheerste Karajan met zijn talrijke opnamen ook in toenemende mate de platenmarkt, wat hem door zijn critici werd verweten. Het repertoire van Karajan reikte van klassiek tot in het begin van de 20e eeuw: hij stond eerder gereserveerd tegenover de muziek van zijn eigen tijd. Zo heeft hij in de loop van zijn lange carrière verhoudingswijze weinig premières gedirigeerd. Daaronder zitten in 1953 de Missa da Requiem van Carl Orff of in 1962 de Antifonen van Hans Werner Henze.

In november 2006 werd bekend gemaakt dat het Karajan Centrum gevestigd in Wenen, tijdelijk gesloten zou worden in verband met het naderende 100e geboortejaar van von Karajan. Het centrum gaat verhuizen naar Salzburg (Karajan's geboortestad) en gaat weer open in het voorjaar van 2007, onder een nieuwe naam: das Eliette und Herbert von Karajan Institut. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.