kunstbus
Dit artikel is 19-10-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Herbert Blomstedt

Herbert Blomstedt on Bach's Mass in B minor BWV 232 - 1 dirigent, geboren 11 juli 1927 te Springfield (Massachusetts)/VS

Blomstedt is vooral bekend om zijn uitvoeringen van Duitse en Oostenrijkse muziek, zoals Beethoven, Felix Mendelssohn, Franz Schubert, Anton Bruckner en Richard Strauss, en daarnaast muziek uit Skandinavië, zoals Edvard Grieg, Jean Sibelius en Carl Nielsen.

Als praktiserende Zevende-dags Adventist repeteert Blomstedt niet op zaterdag, de sabbat (rustdag) bij de Zevende-dags Adventisten. Hij geeft wel concerten op zaterdag, omdat hij dat niet als werk beschouwt.

Biografie
Twee jaar nadat Blomstedt werd geboren in Springfield, Massachusetts gingen zijn ouders terig naar Zweden.

Hij studeerde aan de Koninklijke Hogeschool voor Muziek in Stockholm en de Universiteit van Uppsala, gevolgd door een studie hedendaagse muziek in Darmstadt in 1949, barokmuziek bij Paul Sacher aan de Schola Cantorum Basiliensis en verder lessen in orkestdirectie bij Igor Markevitsj, Jean Morel aan de Juilliard School en Leonard Bernstein aan de Berkshire Music Center in Tanglewood.

Hij won de Koussevitzky Conducting Prize in 1953 en het directieconcours in Salzburg in 1955.

Van 1954 tot 1962 dirigeerde hij het symfonische orkest van Norrköping. De volgende zes jaren was hij als dirigent verbonden aan het Filharmonische Orkest van Oslo. Daarop volgde het Deens Nationaal Symfonieorkest (1967-1977). Tegelijkerijd werkte hij aan een leeropdracht orkestleiding aan het conservatorium van Wenen.

Tussen 1975 en 1985 was Blomstedt werkzaam als hoofddirigent van de Dresdner Staatskapelle en als eerste kapelmeester van het symfonische orkest van de Zweedse radio (1977-1982).

Van 1985 tot 1995 leidt Herbert Blomstedt het San Francisco Symphony Orchestra van San Francisco. Deze groeide onder zijn leiding naar een internationaal vooraanstaande positie door tournees naar Europa en Azië en opnames voor Decca Records, waarmee hij twee Grammy Awards en een Grand Prix du Disque won, naast prijzen in België, Duitsland en Japan. Noemenswaardig zijn zijn opnames van de complete symfonieën van Carl Nielsen en diverse werken Paul Hindemith. Blomstedt werd erg geliefd in San Francisco en leidt er nog immer abonnementsconcerten.

Na zijn vertrek als vaste dirigent in San Francisco werd Blomstedt chefdirigent van de Sinfonieorchester des Norddeutschen Rundfunks (1996-1998) en het Gewandhausorchester in Leipzig (1998-2005).

Blomstedt is momenteel Conductor Laureate van de San Francisco Symphony en honorair dirigent van de Bamberger Symphoniker, Deens Nationaal Symfonieorkest, NHK Symphony, Zweeds Radio Symfonieorkest en het Gewandhausorchester in Leipzig.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Herbert_Blomstedt

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 9.