muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Henryk Wieniawski

Of Henri Wieniawski, Pools joodse violist en componist. (Lublin 10.7.1835 - Moskou 31.3.1880)

Hij ving zijn muzikale opleiding aan in Lublin en werd in 1843 leerling bij Clacel aan het Parijse conservatorium, waar hij vioollessen en later ook compositie en harmonie volgde.

Hij was de leerling van de Belgische violist Lambert Massart aan het Conservatorium van Parijs, die meteen in hem een groot talent had herkend en hem met vaderlijke zorgen omringde. Henryk was een wonderkind, zijn eerste premier prix behaalde hij op de leeftijd van 11 jaar! Massart ontwikkelde op een meesterlijke manier zijn fenomenale capaciteiten en volgde met veel zorg zijn carrière. Henryk was vol bewondering en aanbidding voor zijn meester. Grand Caprice fantastique op. 1, zijn eerste compositie, droeg hij aan hem op "en témoignage de reconnaissance". Gevormd in de Frans-Belgische vioolschool werd Wieniawski later haar trouwe en creatieve vertegenwoordiger.

Debuteerde op 15-jarige leeftijd in 1848.

Van 1851 tot 1853 maakte hij, begeleid door zijn broer Joseph (1837-1912) als pianist, uitgebreide concertreizen. Wieniawski trad op in Frankrijk, Duitsland, Engeland, Rusland en Scandinavië, waar hij overal het enthousiasme opwekte van het publiek en de critici.

In 1860 werd hij tot aan 1872 keizerlijk kamervirtuoos aan het hof te Sint-Petersburg en kort daarop leraar aan het conservatorium aldaar. Hij was ook actief in de plaatselijke Muziekvereniging.

Zijn vaste betrekking hinderde hem niet in zijn carrière. Elk jaar ging hij gedurende een paar maanden op reis, waarbij hij concerten gaf over heel Europa. Wieniawski verrukte met zijn spel het publiek door zijn ongewone meesterlijke techniek, de zangerige kwaliteit van de klank en zijn grote expressieve kracht.

Tussen 1872 en 1874 gaf hij samen met Anton Rubinstein ruim 200 concerten in de Verenigde Staten.

Na zijn terugkeer aanvaardde hij als vervanger van Henri Vieuxtemps een leerstoel aan het Conservatorium van Brussel, waar hij doceerde van 1874 tot 1877. Beide grote violisten kenden elkaar bovendien heel goed van uit de tijd van Vieuxtemps' verblijf in Sint-Petersburg, waar de jonge Wieniawski zijn carrière aanving. Later ontmoetten ze elkaar vele malen op concertpodia en bij andere gelegenheden. Niet alleen werden zij verbonden door een wederzijds respect en vriendschap, maar ook door een gelijkaardige esprit die bleek uit hun spel. Wieniawski had in zijn repertorium bovendien veel composities van Vieuxtemps, die hij met veel genoegen uitvoerde.

Aan het Conservatorium van Brussel doceerde Henryk viool en begeleidde hij er eveneens een kwartetklas, die speciaal op zijn verzoek werd opgericht. Eugène Ysaye, die zijn advies op het vlak van de rechterhandtechniek bijzonder hoog aanschreef, maakte zelf dankbaar gebruik van zijn aanwijzingen. Tijdens zijn verblijf in Brussel speelde Wieniawski een actieve rol in het muzikale leven van de hoofdstad. Hij trad zowel op als solo-virtuoos als met kamerorkesten. Hij werkte graag samen met Louis Brassin, met wie hij de Union instrumentale cyclus van concertavonden rond kamermuziek opstartte. Veel sporen van de artistieke activiteiten van Wieniawski in Brussel kan men terugvinden in de nummers van Le Guide Musical, dat regelmatig verslag uitbracht van zijn concerten.

Zijn laatste optreden in West-Europa was eind 1878 in Berlijn. Een bevriend violist, die zich in de zaal bevond, moest het concert in zijn plaats voltooien. Wieniawski was hartpatient.

Hoewel ernstige gezondheidsproblemen naar het einde van zijn leven toe zijn concertactiviteiten beperkten, ondernam hij in 1879 een lange concerttournee door Rusland. Hij trad op in Moskou en er volgden concerten in Zuid-Rusland, waar hij tenslotte instortte.

Na concertreizen door de gehele wereld stierf hij zeer arm ten huize van mevr. von Meck.

Ook als componist van briljante vioolmuziek genoot Wieniawski bekendheid (o.a. Légende op. 17 voor viool en orkest; 2de vioolconcert in d op. 22, 1862; etudes). Hij componeerde virtuoze salonstukken en twee vioolconcerten en schreef een vioolmethode. Hij voerde een nieuwe stokvoering in het viooolspel in welke door L. von Auer werd overgenomen en later door Carl Flesch betiteld werd als de Russische School.

Bij de herdenking van zijn 100ste geboortedag werd in Warschau een Internationaal Violistenconcours ingesteld, dat sedert 1952 om de vijf jaar plaatsvindt in Poznan.

Voor zijn composities werd hij met de gouden medaille "voor wetenschappelijk en culturele verdiensten" onderscheiden, die hem door de koning van Pruisen verleend werd. De Wasa-orde werd hem door de koning van Zweden verleend en de koning van Denemarken schonk hem een belangrijke Deense onderscheiding, de "Dannebrogorde eerste klasse".
Wieniawski ontving ook andere belangrijke onderscheidingen, zoals de "Orde van de Heilige Anna" van de Russische tsaar en een orde van de kunstacadmie van Stockholm. Dat toont hoe zeer de muziek van Wieniawski in Europa gerespecteerd werd.

Zie ook: http://wieniawski.kbr.be/

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.