kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Henryk Mikolaj Gorecki

Gorecki Symphony No. 3 "Sorrowful Songs" - Lento e Largo"Henryk Mikolaj Górecki geboren Czernica 1933
Pools componist

Gorecki studeerde eerst muziek in Rybnik en daarna aan het conservatorium in Katowice, waar hij van 1955-60 leerling compositie was bij Szabelski.

Zijn composities hadden voor het eerst succes in het midden van de jaren 50, toen hij een vooraanstaande plaats innam in de Poolse avant-garde in de tijd van de dooi van de post-Stalinistische cultuur. Zijn vroege composities laten een duidelijke ontwikkeling zien van de door volksmuziek geïnspireerde wereld van Szymanowski en Bartók in de vier Preludes voor piano (1955) en Songs of Joy and Rhythm (1956), tot de modernistische technieken van Webern en Boulez in Epitafium (1958) en Symfonie No.1 (1959), die allebei in Warschau tijdens het Herfst Festival in première gingen.

Behalve twee korte periodes van studie in Parijs bij o.a. Olivier Messiaen in het begin van de 60er jaren en een verblijf in Berlijn in 1973, beknot wegens ernstige ziekte, blijft Gorecki geworteld in het zuiden van Polen, waar zijn diepe besef van de Poolse volkscultuur en de religieuze erfenis de grondbeginselen van zijn muzikale taal vormen.

De simpele monumentale stijl, waar Górecki tegenwoordig bekend om is, werd ten volle gegrondvest in de zeventiger jaren met werken als Symfonie No.2 Copernican (1972) en de veel geprezen Symfonie No. 3 Symfonia pie'sni zalosnych' (Symfonie van Treurliederen) voor strijkorkest en sopraan (1976), en Beatus Vir voor koor en orkest (1979).

Vanwege politieke- en gezondheidsredenen trok hij zich terug in het begin van de jaren 80 en concentreerde zich op koorwerken en kamermuziek, waaronder zijn trio Recitatives & Ariosos Lerchenmusik, voor klarinet, cello en piano (1984-85).

Door de politieke emancipatie in Polen heeft Górecki's muziek in de late jaren 80 nieuwe uitvoerders en nieuw publiek aangetrokken uit het Westen. Dit leidde tot: de composities van twee strijkkwartetten, Already it is Dusk (1988) en Quasi una fantasia (1991), beide in opdracht voor het Kronos Quartet; uitvoeringen over de hele wereld waar Górecki schitterde op vele internationale festivals; vele choregrafieën op zijn muziek en een serie succesvolle opnamen op het Nonesuch label.

Górecki's belangrijkste composities uit de jaren 90 zijn Concerto-Cantata (1992) voor fluit en orkest en Kleines Requiem für eine Polka (1993), opgenomen door zowel het Schoenberg Ensemble bij Philips en het London Sinfonietta bij Nonesuch. Verder schreef hij twee koorwerken Salve, Sidus Polonorum (1997-2000) voor koor, percussie en toetsenbord, en Lobgesang (2000) voor koor en klokkenspel.

Henryk Mikolaj Gorecki wordt uitgegeven door Boosey & Hawkes.

Bron: www.boosey.com


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 158.