muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Henry Rollins

Henry Rollins (13-2-1961)

Amerikaanse undergroundkunstenaar, opgegroeid in Washington DC, punkpionier, zanger van the Rollins Band en Black Flag, acteur in films als The Chase en Bad Boys 2 en literair stand-up comediant,

State Of Alert, en is de band waarin Henry Garfield (Henry Rollins dus) zingt voor hij naar Black Flag en later Rollins Band gaat,

Black Flag Damaged 1981
Het plaatdebuut van Henry Rollins bij hardcoreband Black Flag

Henry Rollins Hot Animal Machine 1987
Dit is het eerste album van Henry na uiteenvallen van Black Flag.

Als pionier van de punkrockbeweging, werd deze artistieke schreeuwlelijk ook bekend door zijn werk als acteur en als auteur van enkele autobiografische boeken en reisverhalen.

De grens tussen het literaire 'spoken word' en 'stand up comedy' is heel dun bij Rollins, die ontzettend grappig uit de hoek kan komen. Maar ook kritisch en bijtend.

Zelf verkiest hij 'aging alternative icon'. Het Amerikaanse journaille verkiest 'renaissance man'. Opgeteld is dat helemaal Henry Rollins. Een man van zeventig beroepen en een van de actiefste mensen van het amusementsbedrijf. Zelfs wie geen boon voor hem heeft, respecteert de man.

Henry Rollins dankt zijn basisroem aan het kickrocken met Black Flag en zijn Rollins Band. De brulboei trekt dan al rond als spoken word performer. In december 1991 volgt een grote omslag. Hij wordt samen met zijn beste vriend Joe Cole onder vuur genomen in Los Angeles. Cole overleeft het incident niet.

Muziek blijft belangrijk. Maar de nevenactiviteiten worden steeds prominenter. Rollins start de uitgeverij 2.13.61 die werk uitbrengt van namen als Nick Cave, Henry Miller en Hubert Selby Jr. De grootste hap energie gaat naar het gesproken woord. Rollins is een opvallend rustig verteller die in zijn verhalen de humor verwerkt die zijn muziek ontbeert.

Zijn grootste roem verwierf Rollins misschien wel met zijn spoken-wordperformances waarmee hij in 2005 met zijn spoken-wordprogramma "Shock and Awe My Ass!" door Europa zal toeren. Zijn nieuwste show zit vol woedende punk comedy: Bush, het Midden-Oosten, de inbreker in zijn huis, zijn nieuw lief en het nummer dat hij heeft opgenomen met William Shatner, alias Captain Kirk (Star Trek). Een avond vol felle kritiek, boude commentaren en lachsalvo's. 'Shock and Awe' verschijnt in februari 2005 op dvd.

Henry Rollins albumoverzicht, SineBlog, Cutting Stage Review Henry Rollins, www.hifi.nl Henry Rollins - Get in the Van, 1992_Henry_Rollins, Ik hou meer van Europa dan van Amerika, Get in the Van Interview

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.