muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Henry LitolffHenry Charles Litolff geboren Londen 6-2-1818, gestorven Bois- les- Comtes, bij Parijs, 6-8-1891
Brits- Frans componist en pianist

Henry Litolff was leerling van Ignaz Moscheles in Londen en debuteerde op 12 jarige leeftijd in Covent Garden in Londen. Vanaf 1840 voerde een wisselende loopbaan als pianist, componist, dirigent en uitgever hem door half Europa.
Als pianist maakte hij concertreizen naar Brussel, Leipzig, Dresden, Praag, Berlijn en Amsterdam. Van 1841 tot 1844 was hij theaterkapelmeester in Warschau.

Van 1847 tot 1860 woonde Litolff in Braunschweig, waar hij in 1851 trouwde met de vrouw van zijn recent overleden vriend Gottfried Meyer, diens muziekuitgeverij overnam, welke hij voortzette onder de naam Henry Litolff's Verlag. In 1860 vestigde hij zich in Parijs als pianist en componist.

Litolff was viermaal getrouwd en nauw bevriend met Liszt, Berlioz, Meyerbeer, Bülow, Saint-Saëns en César Franck. Zijn romaneske, van hypochondrie en misantropie in het teken van een manisch depressieve aanleg gekenmerkte biografie, alsook zijn roem als uitgever hebben tot heden zijn belangrijkste composities naar de achtergrond gedrongen.

Zijn composities, waaronder pianomuziek: o.a. Spinnlied, een paar ouvertures: o.a. Robespierre, vijf concertsymfonieën voor piano en orkest en opera's, waren indertijd zeer geliefd.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.