muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Henry LawesHenry Lawes geboren Dinton, Wiltshire 5-12-1595 of 5-1-1596, gestorven Londen 1662
Engels componist

Henry Lawes was de broer van William Lawes en de zoon van Thomas Lawes ("The Elder"). Hij was koorknaap van de Kathedraal van Salisbury van 1602-1611. Later was hij mogelijk een leerling van John Cooper, beter bekend onder zijn Italiaanse pseudoniem Giovanni Coperario.

Lawes gaf van 1622-26 les aan de dochters van de Graaf van Bridgewater, aan wie hij zijn eerste boek opdroeg, een collectie van zijn vocale werken Ayres and Dialogues for One, Two and Three Voyces gepubliceerd in 1653.

Lawes werd in 1626 benoemd tot 'Gentleman of the Chapel Royal' en werd in 1631 lid van de King's Musick, een aanstelling aan het hof die hij verloor als royalist tijdens de Commonwealth of England. In 1660 bij het herstel van de monarchie werd Lawes benoemd tot Musician in the Private Musick for the voices (opgevolgd door Henry Purcell) tot 1662. Lawes componeerde een anthem voor de kroning van Koning Charles II.

Henry Lawes was de meest vruchtbare liedcomponist in Engeland in die tijd, hij liet meer dan 430 liederen na, fijnzinnig voor het gevoel en de dictie van de gedichten die hij zette. Zijn masque (maskeradespel, tonnel, muziek en dansspektakel) muziek is belangrijk; op verzoek van John Milton componeerde Lawes de muziek voor Comus, opgevoerd in Ludlow Castle in juli 1634; hij acteerde er ook in mee. Lawes schreef muziek voor toneelstukken van Herrick en Cartwright, alsook twee boeken met psalmen: A Paraphrase upon the Psalmes of David (1638) en Choice psalms put into musick, for three voices (1648

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.