muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Henry Dixon Cowell

Henry Dixon Cowell geb. Menlo Park, Calif. 11-3-1897, gest. Shady, N.Y. 1965
Amerikaans componist, pianist en musicograaf

Cowell, voornamelijk autodidact, studeerde musicologie in Berlijn. Hij maakte als pianist verschillende tournees door Europa. Hij begon de 'tone clusters' toe te passen, waarbij de pianotoetsen met de vuist, onderarm of elleboog werden aangeslagen.

Hij richtte de 'New Music Quarterly' op en was daarnaast werkzaam als publicst, organisator en pedagoog. Cowell construeerde samen met Lew Theremin de 'Rhytmicon', een electronisch instrument, dat zeer nauwkeurig alle soorten gecompliceerde ritmische en metrische combinaties weer kan geven.

Cowell schreef 20 symfonie├źn, pianowerken, muziek voor bands, vocale muziek en kamermuziek. Hij schreef over vele muzikale onderwerpen en was een invloedrijk leraar van o.a. John Cage, George Gershwin en Alan Hovaness. Eind 1950 trok hij samen met zijn vrouw door het Midden-Oosten, India en Japan, muziekmateriaal vergarend om dit in zijn composities te verwerken.

Werken: o.a. Rhytmicana, voor rhytmicon en orkest; Synchrony (1930); Tales of our countryside; geschriften: New musical resources (1930), American composers on American music (1933); Charles Ives and his music (1955).


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.