muziekbus
Dit artikel is 20-03-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Henrique OswaldBraziliaans componist en pedagoog, geboren Rio de Janeiro 14 april 1852, gestorven Rio de Janeiro 1931

Henrique Oswald was de zoon van een Zwitsers-Duitse vader en een Italiaanse moeder, die beide musici waren. Een jaar na zijn geboorte verhuisde de familie naar São Paolo, waar zijn vader importeur van piano's uit Europa werd en zijn moeder aristocratische kinderen muziekles gaf. Oswald kreeg zijn eerste pianolessen van zijn moeder en daarna studeerde hij bij Gabriel Giraudon. Hij gaf zijn debuutrecital op zes- of zevenjarige leeftijd. Op zijn zestiende jaar gaf hij een afscheidsrecital voordat hij naar Europa vertrok om zijn muziekstudies te voltooien.

Il Neige van Henrique Oswald door Pedro Lutterbach

In 1868 verhuisde Oswald naar Europa, waar hij piano studeerde bij Buonamici en Henri Ketten en compositie bij Grazzini en Maglioni. Hij vestigde zich in Florence en werd een Europees muzikant, volkomen geassimileerd aan de Europese cultuur vanaf zijn zestiende jaar.

Oswald's lange verblijf in Italië was mogelijk vanwege de vrijgevigheid van Keizer Pedro II, die in 1871 een recital van de jonge pianist had bijgewoond tijdens een bezoek aan Florence. Pedro II kende hem voor bijna 20 jaar een aanzienlijke toelage toe. Oswald trouwde met de Italiaanse zangeres Laudamia Gasperini, door wie hij Liszt en Brahms leerde kennen en hij werd docent aan het Muziekinstituut in Florence.

Oswald werd beïnvloed door verfijnde (Franse, Italiaanse en Duitse) muziekstijlen, vooral duidelijk in zijn pianocomposities. Het bewijs van zijn kundigheid op dit gebied kwam in 1902, toen hij de piano compositiewedstrijd van de Parijse krant Le Figaro won, strijdend tegen 600 andere componisten. Zijn compostie Il neige, voor piano kreeg de eerste prijs van de jury die onder meer bestond uit Saint-Saëns, Fauré en Diémer.

In 1903 keerde Oswald terug naar Brazilië om, op uitnodiging van president Rodrigues Alves, directeur van het Nationale Muziekinstituut te worden, tegenwoordig de Choll voor muziek van de Federale universiteit van Rio de Janeiro. Hij liet zijn gezin achter in Europa. Hij behield deze functie voor drie jaar, maar slaagde er nooit in de problemen inherent aan de functie van een bewindvoerder te overwinnen. Oswald voelde zich vervreemden van de muziekwereld en nam na 3 jaar ontslag.

Daarna werd hij leraar van onder meer Luciano Gallet, Fructuoso Viana en Lorenzo Fernandez, terwijl hij zijn tijd verdeelde tussen Brazilië en Europa. In 1911 besloot hij zich definitief met zijn gezin in Rio de Janeiro te vestigen. Hij werd professor aan het Nationale Muziekinstituut en maakte zijn huis tot een invloedrijk cenrum voor kamermuziek. Henrique Oswald trainde een generatie pianisten en componisten en werd een van de meest invloedrijke firguren in het Braziliaanse muziekleven in de eerste helft van de 20ste eeuw.

Werk: pianomuziek; kamermuziek o.a. Seraana voor piano, viool en cello op Braziliaanse thema's; orkestwerken: Andante con variazioni, voor piano en orkest; opera's: La Croce d'oro, Le Fate, Il Néo.

websites: www.naxos.com, links.jstor.org, www.oswald.com.br,


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.