muziekbus
Dit artikel is 23-06-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Henriette Puig-RogetFrans pianiste, organiste en componiste, geboren Bastia (Corsica) 9 januari 1910, gestorven Parijs 24 november 1992

Henriette Puig-Roget was de dochter van generaal Henri Roget en bezocht vanaf 1919 het conservatorium in Parijs. Daar was zij leerling van Sophie Chéné, Isidore Philipp, Abel Estyle, Jean en Noël Gallon, Maurice Emmanuel en Marcel Dupré. Puig-Roget won zes eerste prijzen waaronder die voor piano en orgel. In 1933 won zij de 'Premier Second Grand Prix de Rome'.

In 1934 werd Puig-Roget tot aan 1979 organiste aan de aan het l'Oratoire du Louvre en tot 1951 aan de Grote Synagoge van Parijs. Van 1935 tot 1975 werkte zij eveneens als pianiste bij de radio en van 1957 tot 1979 doceerde zij pianobegeleiding aan het conservatorium van Parijs en daarna aan de universiteit van Tokyo. Onder haar leerlingen waren Gilbert Amy, Alain Louvier, Daniel Roth, Yasuko Tasumi, Maki Namekawa en Mami Sakato.

Als soliste trad zij op met verschillende orkesten, waaronder het Orchestre National de'ORTF, het Orchestre Colonne en het Orchestre de la Société de Conservatoire. Voorts maakte zij opnamen waarop zij werken speelde van Marc-Antoine Charpentier, Michel-Richard Delalande, Nicolas Bernier, Jean-Baptiste Lully en Camille Saint-Saens evenals van tijdgenoten waaronder Alejandro García Caturla en Amadeo Roldán.

Henriette Puig-Roget componeerde orkestmuziek, kamermuziek, kerkmuziek en orgelwerken, waaronder Cortège funèbre, Deploracion de la semana santa, Toccata severa en Triathlon.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.