muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Henriette Bosmansprijs

Aanmoedigingsprijs voor componisten

De Henriëtte Bosmansprijs is sinds 1994 een twee-jaarlijkse stimuleringsprijs voor jonge componisten en werd in 2003 voor het eerst, met financiële steun van auteursrechtenorganisatie Buma, in concoursvorm gebracht.

Het Genootschap van Nederlandse Componisten (GeNeCo) organiseert in samenwerking met de NPS en het ensemble INSOMNIO de jaarlijkse HENRIËTTE BOSMANS PRIJS in muziekcentrum VREDENBURG. In Nederland woonachtige aankomende componisten worden uitgenodigd een compositie in te zenden. Maar ook programmeurs, ensembles en hoofdvakdocenten compositie kunnen werken voordragen. Uit de inzenders zullen drie werken worden geselecteerd en genomineerd voor deelname aan de HB Prijs.

Prijswinnaars: Sadik Ugras Durmus (2006), Edward Top (2004), Ned McGowan (2003), Reza Namavar (2002), Guy Harris (2000), Robin de Raaff (1998), Wolfgang Güdden (1996) en Frans Mulder (1994). De prijs is een eerbetoon aan Henriëtte Bosmans, in 1952 op 56-jarige leeftijd overleden. Zij was niet alleen componiste, maar publiceerde in vele bladen over muziek en was als zodanig van grote betekenis. Zij legateerde haar inkomsten uit auteursrechten aan het Genootschap van Nederlandse Componisten waaruit o.a. het prijzengeld van € 2.500 wordt gefinancieerd.

Websites: www.geneco.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.