muziekbus
Dit artikel is 30-04-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Henri Wilhelm Petri

Nederlands violist en vioolleraar, geboren 5 april 1856 in Zeist bij Utrecht, gestorven 7 april 1914 in Dresden

Na aanvankelijk vioolles gekregen te hebben van zijn vader werd Henri Wilhelm Petri leerling van S. Dahmen in Utrecht. Dankzij een studiebeurs van Koning Willem III kreeg hij de mogelijkheid vanaf 1871 bij Joseph Joachim in Berlijn viool te gaan studeren. Ook was hij korte tijd leerling van Henri Vieuxtemps in Brussel.

Petri studeerde bij Joachim tot aan 1876, toen hij hem begeleidde naar Londen, waar hij met succes optrad.

Vanaf 1877 was hij vier jaar lang concertmeester van het hoforkest in Sondershausen. Van 1881 tot 1883 dirigent van het Koninklijk Theater in Hannover. Daarna was hij zes jaar lang leider van het Leipziger Gewandhausorchester en sinds 1989 was hij concertmeester van het Hoforkest in Dresden.

Naast zijn werk als hofkapelmeester was Petri vanaf 1903 negen jaar als hoofdleraar voor viool verbonden aan het conservatorium in Dresden.

Petri was tevens primarius van een strijkkwartet met A. Spitzner, E. Warwas en G. Wille. Het strijkkwartet ging op tournee naar een aantal Europese landen en gaf jaarlijks een serie concerten in Dresden.

Petri publiceerde een groot aantal instructiewerken, behalve het componeren van talrijke werken voor de viool en vele liederen. Hij componeerde kamermuziek en redigeerde uitgaven van werken van Bach, Mozart en Spohr en van Davids Hohe Schule des Violinspiels.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.