muziekbus
Dit artikel is 11-02-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Henri Sauguet

Eigenlijk Henri-Pierre Poupard, (18 mei 1901 Bordeaux, 22 juni 1989 Parijs) Franse componist, die samen met Louis Emié en Jean-Marcel Lizotte een "Groupe des Trois" stichtte. In 1923 was Sauguet medeoprichter van de l'École d'Arcueill. Zijn Parijse carrière begon in 1924 met het ballet Les Roses.

Henri Sauguet kreeg vanaf zijn vijfde jaar als eerste pianoles van zijn moeder Elisabeth dan van Marie Brodier en later kreeg hij les van Mademoiselle Loureau de la Pagesse, de organist van de kerk Sainte-Eulalie van Bordeaux. Daarna kreeg hij orgelles van Paul Combes, organist aan de Nôtre-Dame in Bordeaux. Van 1916 tot 1922 was Sauguet zelf werkzaam als organist aan de de kerk Saint-Vincent in Floirac dichtbij Bordeaux. Vanwege de oorlog kon hij niet naar het conservatorium in Bordeaux.

Na de Eerste Wereldoorlog studeerde hij harmonie en compositie bij Joseph Canteloube en werd hij secretaris bij de Prefectuur van Montauban.
Teruggekeerd in Bordeaux stichtte Sauguet, geïnspireerd door de "Groupe des Six" (Georges Auric, Louis Durey, Arthur Honegger, Germaine Tailleferre, Darius Milhaud en Francis Poulenc), samen met Louis Emié en Jean-Marcel Lizotte een "Groupe des Trois". Hun eerste concert vond plaats op 12 december 1920. Het concert begon met werken van componisten uit de Groupe des Six, daarna volgde muziek van Erik Satie en de Groupe des Trois. Henri Sauguet speelde zijn Dans nègre evenals de Pastorale pour piano.

In 0oktober 1921, aangemoedigd door Darius Milhaud, verhuisde Sauguet naar Parijs om privé te studeren bij Charles Koechlin terwijl hij als secretaris in het Guimet museum werkte. Verder vulde hij zijn muzikale kennis aan met zelfstudie. Hier werd hij ook bevriend met de schilder Raoul Dufy, die hem een schilderij gaf om zijn deprimerende hotelkamer te verlevendigen.

In 1923 stichtten vier jonge musici Henri Pawl-Pleyel, Roger Desormière, Maxime Jacob en Henri Sauguet de l'École d'Arcueill (de naam was afgeleid van de voorstad waar Satie woonde). Met steun van Erik Satie hadden ze hun eerste concert op 25 oktober 1923 in het Théâtre des Champs-Elysées.

Sauguet's Parijse carrière begon begon in 1924 met het ballet Les Roses, geschreven op verzoek van de graaf Étienne de Beaumont en deze werd gevolgd door een opera-bouffe le Plumet du Colonel.

In 1927 schreef Sauguet in opdracht van Diaghilev het ballet La Chatte. In hetzelfde jaar begon hij aan zijn eerste grote opera te werken La Chartreuse de Parme die hij in 1936 voltooide. In 1934 werd zijn Eerste Pianoconcert met als soliste Clara Haskil uitgevoerd.

Henri Sauguet componeerde niet minder dan 27 balletten tussen 1924 en 1965, waaronder La Chatte (1927), la Nuit (1929), Mirages (1943), les Forains, op 2 maart 1945 gecreëerd door Roland Petit, een belangrijke datum voor het hedendaagse ballet, la Dame aux camélias (1957), Pâris (1964).

Sauguet's toenemende succes als componist maakte het mogelijk om in 1930 zijn voormalige bezigheden bij verscheidene firma's en een muziekuitgeverij op te geven. Sindsdien was hij voornamelijk werkzaam als vrijscheppend componist en was af en toe ook werkzaam als muziekcriticus en dirigent. Naast veel toneelcomposities, waren ook talrijke filmcomposities een belangrijke inkomensbron voor Sauguet. Hoewel hij tot dan toe vooral bekend was geworden door zijn balletmuziek, in 1945 werd zijn succesvolste ballet Les Forains
uitgevoerd, voltooide hij kort daarna zijn eerste Symfonie, die aan de nagedachtenis van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog gewijd is en de titel Symphonie expiatoire draagt.

In de volgende decennia ontstonden talrijke composities, vooral voor het toneel, doch ook voor film, radio en televisie. In 1976 werd Sauguet lid van de Académie des Beaux-Arts, als opvolger van zijn overleden vriend Darius Milhaud.

Henri Sauguet stierf in 1989 tijdens een muziekfeest in Parijs. Zijn graf bevindt zich op de Parijse begraafplaats van Montmartre. Sauguet schreef een autobiografie, getiteld La musique, ma vie.

Sauguets composities vertonen zowel neo-classicistische als neo-romantische invloeden. Voorts werd hij stilistisch sterk beïnvloedt door Satie en Koechlin, maar ook door Milhaud en Francis Poulenc.

Sauguet componeerde 5 grote opera's en talrijke podiumwerken in het bijzonder balletmuziek, voorts 4 symfonieën: 1e Symfonie Symphonie expiatoire (1945), 2e Symfonie, Symphonie allégorique, Les saisons (voor koor, kinderkoor, soli en orkest, 1949), 3e Symfonie (1954), 4e Symfonie, Troisième âge (1971). Verder schreef hij onder meer 3 pianoconcerten een celloconcert (1963), kerkmuziek, kamermuziek, filmmuziek en liederen.

websites: www.musimem.com, findarticles.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.