muziekbus
Dit artikel is 13-06-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Henri PousseurBelgisch componist en muziektheoreticus, geboren 23 juni 1929 in Malmédy

Solo Arpeggione muziek van Henri Pousseur

Henri Pousseur volgde een vierjarige opleiding (1947-1951) aan het conservatorium van Luik waar hij zich bekwaamde in harmonieleer, contrapunt en piano- en orgelspel. Hier ontmoette hij Pierre Froidebise en André Souris die hem bekend maakten met de avant garde muziek in het bijzonder de dodecafonie. Pousseur leerde er tevens de muziek van Anton Webern kennen en ontmoette er Pierre Boulez.

Tijdens zijn legerdienst in 1952-1953 studeerde Pousseur contrapunt aan het conservatorium van Brussel.

Vanaf 1957 was Pousseur, die goede contacten onderhield met André Souris en Karlheinz Stockhausen, werkzaam als docent bij de Kranichsteiner Ferienkurse für Neue Musik in Darmstadt.
Een jaar later richtte hij naar het voorbeeld van Luciano Berio's "Studio di Fonologia Musicale" in Milaan zijn eigen studio voor elektronische muziek (APELAC) op.

In het academiejaar van 1963-1964 was Pousseur als docent verbonden aan het conservatorium van Brussel en van 1966 tot 1968 aan de universiteit van Buffalo.

In 1970 vestigde Pousseur zich te Luik en doceerde vanaf dan compositie aan het conservatorium van deze stad. Vijf jaar later werd hij benoemd tot directeur van het conservatorium. Ook in 1970 richtte hij mee het "Centre de Recherches Musicales" op in Luik.

Tussen 1985 en 1987 was Pousseur, die ondertussen een eredoctoraat van de universiteit van Metz had ontvangen, voornamelijk werkzaam aan het Institut de Pédagogie Musicale van Parijs.

Zijn oeuvre omvat voornamelijk elektronische muziek en concrete muziek. Belangrijk bij Pousseur, zoals bij alle zogenaamde Nieuwe muziek, is toeval of aleatoriek. Dit toeval kan bij het componeren en/of bij het uitvoeren spelen. In zijn opera Votre Faust gaat Pousseur daarin zo ver, dat het publiek er zijn zeg krijgt in het werk. Uitfluiten is toegestaan, een voorrecht waarvan de toehoorders bij de première ruimschoots gebruik van maakten.

Pousseurs werk vertoont een grote verwantschap met dat van Anton Webern, Pierre Boulez en Karlheinz Stockhausen. Pousseurs oeuvre omvat zowel instrumentale als vocale werken en talrijke composities voor elektronische muziek.

Enkele werken:
Symphonies (1955);
Electre (elektronisch ballet, 1960);
Crosses of Crossed Colors (vijf piano's, twee radiotoestellen, twee platendraaiers en twee megafoons, 1970);
Parade de Votre Faust (orkest, 1975);
Chevelures du Temps (koren, recitante, acteurs, instrumenten, 1979);
Les îles déchaînées (synthesizers, klarinetten, jazzensemble en orkest, 1980);
Variaties voor klarinet en piano (1981);
La Rose des Voix (recitanten, zangers, koren, instrumenten, 1982).

website: www.henripousseur.net

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.