muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Henri MarteauHenri Marteau, door Nadar

Henri Marteau geboren Reims 31 maart 1874, gestorven Lichtenberg, Oberfranken 3 oktober 1934
Frans violist, componist, pedagoog en dirigent

Henri Marteau was al jong beroemd als vioolvirtuoos in Amerika en Europa.

Henri Marteau was de zoon van een amateur violist (vader) en een pianiste (moeder). Marteau studeerde eerst bij Bunzl en daarna bij Hubert Léonard. Hij maakte zijn debuut in Reims op 9 april 1884, toen hij tien jaar was, waarna hij tournees door Duitsland en Zwitserland maakte.

Vanaf 1887 trad Henri Marteau op in Wenen, in 1888 maakte hij zijn debuut in Londen en in 1893 maakte hij een concerttournee in de Verenigde Staten. In 1892 behaalde Marteau de eerste prijs aan het conservatorium van Parijs en Massenet schreef een vioolconcert voor hem. In 1898 ging hij nog een keer naar de VS en van 1897-99 was hij in Rusland.

Marteau was als pedagoog vanaf 1900 verbonden aan het conservatorium van Genève, daarna in 1908, als opvolger van Joseph Joachim aan de Hochschule für Musik in Berlijn, welke positie hij in 1915 tijdens de WO I verloor, toen hij Duitsland uitgezet werd.

Marteau vertrok vervolgens naar Zweden, waar hij later het Zweedse staatsburgerschap aannam. In april 1934 vierde Marteau in Stockholm zijn 50-jarig jubileum als concertviolist. Marteau stierf in Lichtenberg, Duitsland.

Werken: kamermuziek: trio's, strijkkwartet, chaconne voor altviool en piano; orkestwerken: 2 vioolconcerten, celloconcert; vocale werken: cantate, liederen, opera: Meister Schwalbe (1921)


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.