muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Henri DutilleuxHenri Dutilleux geb. Angers 22-1-1916
Frans componist

Henri Dutilleux, Cello Concerto Tout un Monde Lointain (1970) en violin concerto

Henri Dutilleux studeerde piano harmonie en contrapunt bij Victor Gallois aan het conservatorium van Douai. Van 1933-38 studeerde hij aan het conservatorium van Parijs bij Jean en Noël Gallon (harmonie, contrapunt en fuga), Henri-Paul Busser (compositie), Philippe Gaubert (orkestdirectie) en Maurice Emmanuel (muziekgeschiedenis). Hij verliet het conservatorium met een eerste prijs voor harmonie, daarna voor contrapunt en fuga totdat hij in 1938 de Grand Prix de Rome voor compositie won.

Dutilleux werkte iets langer dan een jaar als hospitaalsoldaat in het leger en kwam in 1940 terug in Parijs waar hij werkte als pianist, arrangeur en leraar. In 1942 werd hij dirigent van de Parijse Opera. Tijdens de oorlog componeerde hij Quatre mélodies pour chant et piano (1943) en Gêole pour chant et orchestre (1944). Van 1945 tot 1963 werkte hij als hoofd Muziek Producties bij de ORTF waar hij later mee stopte om zich meer op het componeren te concentreren. Sinds 1946 is hij getrouwd met de pianiste Geneviève Joy.

Van 1961-70 was hij compositieleraar aan de École Normale de Musique in Parijs en van 1970-71 aan het conservatorium van Parijs. Hij was bevriend met André Jolivet, Darius Milhaud, Francis Poulenc en Georges Auric, maar hij heeft zich nooit bij groepjes of een muzikale school aan willen sluiten.

Henri Dutilleux won vele prijzen: in 1967 de 'Grand Prix National de la Musique', in 1987 de 'Prix Maurice Ravel' voor zijn gehele oeuvre en in 1994 de 'Praemium Imperiale' voor zijn hele werk.

Hij componeerde zijn eerste symfonie in 1951 en vestigde wereldfaam, verder schreef hij symfonische werken, solo concerten (cello, viool), kamermuziek en balletmuziek.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.