muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Henny Vrienten

Henny Vrienten (Tilburg, 27 juli 1948) is een Nederlandse zanger, bassist en componist. Hij werd bij het grote publiek bekend als zanger van de band Doe Maar.

Vrienten groeide op in Hilvarenbeek. In de jaren 60 speelt hij in diverse beatgroepen, waaronder de in Tilburg en omstreken bekende band Les Cruches. Begin jaren 70 wordt Vrienten door Boudewijn de Groot gevraagd als lid van zijn begeleidingsband; daar speelt hij voor het eerst met Ernst Jansz samen. Later neemt hij nog enkele platen op onder de pseudoniemen Ruby Carmichael (1974) en Paul Santos (1977).

In 1980 treedt Vrienten toe tot Doe Maar als vervanger van Piet Dekker. Wanneer deze band stopt in 1984, maakt Vrienten nog enkele soloalbums en neemt onder andere een plaat op met Herman Brood ('Als je wint'). Vrienten legt zich meer en meer toe op het schrijven van filmmuziek, waarvoor hij in 1996 een Zilveren Harp ontvangt.

Na het overlijden van Harry Bannink in 1999 neemt Henny Vrienten zijn taak over als componist van liedjes voor Het Klokhuis, een televisieprogramma voor de jeugd. Eerder in dat jaar had hij al de cd Harry Bannink zingt! geproduceerd.

In 2006 maakt Vrienten samen met dj Junkie XL (JXL) het campagnelied van de Partij van de Arbeid voor de Tweede-Kamerverkiezingen, 'Neem mijn hand'.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Henny_Vrienten

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.