kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Henk van Lijnschooten

Hendrikus Cornelis van Lijnschooten geboren Den Haag 28-3-1928, overleden 1-11-2006
Nederlands klarinettist, componist, dirigent en muziekpedagoog

Henk van Lijnschooten componeerde ook onder de pseudoniemen Michiel van Delft en Ted Huggens.

Van Lijnschooten kwam al heel vroeg met muziek in contact. Als een van de eersten voltooide hij aan de toenmalige Volksmuziekschool de zesjarige Algemene Muzikale Vorming van de bekende Willem Gehrels. Daarna kreeg hij op de muziekschool van zijn geboortestad viool-, saxofoon- en klarinetlessen. Zijn eerste studies maakte hij bij Fritz Koeberg (1876-1961) in muziektheorie, compositie en dirigeertechniek. Hij voltooide een studie directie van harmonie- en fanfare-orkesten aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

In 1946 volgde zijn aanstelling als klarinettist en violist bij de Koninklijke Militaire Kapel. In die periode begint van Lijnschooten ook zijn carrière als dirigent van amateurorkesten. Met collega's ontwierp hij de eerste leerplannen voor de federatieve examens.

In 1957 werd hij tot dirigent van de bekende Marinierskapel der Koninklijke Marine benoemd, als opvolger van Gijsbert Nieuwland en bleef in deze functie tot 1964. Met dit orkest maakte hij concertreizen door Europa en naar de Verenigde Staten van Amerika.

Van 1965 tot 1970 was van Lijnschooten docent voor houtblazers aan het Rotterdams Conservatorium. Daarna was hij docent voor directie van harmonie- en fanfareorkesten aan het ArtEZ Conservatorium te Arnhem en hij doceerde ook aan het Utrechts Conservatorium in Utrecht.

In 1985 werd hij onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Verder is van Lijnschooten drager van La Médaille pour le Mérite des Arts, Sciences et Lettres van de Académie Française.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Henk_van_Lijnschooten .


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 159.