muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hendrik Andriessen

Hendricus Franciscus Andriessen geb. Haarlem 17-9-1892 - gest. Heemstede 1981
Nederlands componist en organist

Hij was de zoon van Nicolaas Hendrik Andriessen, Nederlands componist en organist (1845-1913).

Nadat Andriessen korte tijd als journalist werkzaam was geweest ging hij studeren aan het Amsterdams conservatorium, waar hij orgel studeerde bij J.B. de Pauw en compositie bij B. Zweers. Zijn vriendschap met Diepenbrock beïnvloedde hem.

Andriessen werd organist aan de St. Josefkerk in Haarlem, docent compositie aan het conservatorium van Amsterdam en orgelleraar aan de Rooms Katholieke Kerkmuziekschool in Utrecht, waar hij in 1934 organist-directeur van de kathedraal werd en in 1937 directeur van het conservatorium werd.

In 1949 werd hij benoemd tot directeur van het Koninklijk conservatorium in Den Haag en in 1952 tot hoogleraar in de muziekwetenschap in Nijmegen.

Hij werd in eerste instantie bekend vanwege zijn orgelwerken en zijn kerkmuziek. In zijn kermuziek bracht hij een geheel nieuwe stijl. Zijn missen zijn meestal doorgecomponeerd ter wille van de eenheid van stijl. Hij was beroemd om zijn orgelimprovisaties.

Werken: orgel: 3 Koralen, Toccata, Sonata da Chiesa, Passacaglia, Intermezzi, Sinfonia per Organo; kerkmuziek: Missa in honorem B.M.V., Missa Sponsa Christi, Missa Christus Rex, Missa Simplex, Te Deum; orkestwerken: 4 symfonieën, Balletsuite, Capriccio, Kuhnauvariaties voor strijkorkest, Ricercare; orgelconcert; pianotrio; werken voor gemengd koor, liederen; opera: Philomela(op tekst van J. Engelsman).
Geschriften: César Franck(1941); Muziek en Muzikaliteit(1952); Over Muziek(1955)


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.