muziekbus
Dit artikel is 30-09-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Helmuth Rilling

Duits dirigent, koorleider en organist, geboren 29 mei 1933 in Stuttgart

Helmuth Rilling komt uit een muzikale familie. Hij ontving zijn vroegste muzikale opleiding aan de protestantse seminaries Schöntal an der Jagst en Urach in Württemberg. Van 1952-55 studeerde Rilling aan de Hochschule für Musik Stuttgart, orgel bij Karl Gerock, compositie bij Johann Nepomuk David en koordirectie bij Hans Grischkat. Hij volooide zijn studies bij Fernando Germani in Rome en aan de Accademia Musicale Chigiana in Siena.

"Hallelujah" van Händel's Messiah, Helmut Rilling en het Bach Collegium Stuttgart

In 1954, toen hij nog studeerde stichtte Rilling zijn eerste koor, het 40 leden tellende Gächinger Kantorei, waarmee hij internationale erkenning kreeg. Vanaf 1957 was hij organist en koormeester aan de Gedächtniskirche in Stuttgart.

In de periode 1963-66 bouwde Rilling het Spandau Koor op, terwijl hij koordirectie en orgel doceerde aan kerkmuziekschool. In 1969 nam hij de directiepost van het Frankfurt Koor over van Kurt Thomas, waar hij bleef tot 1981. Vanaf 1966 was Rilling lector koordirectie aan de Hochschule für Musik Frankfurt am Main, waar hij in 1969 tot hoogleraar werd benoemd (tot 1986).
Sinds 1965 was hij ook dirigent en mede-oprichter van het Stuttgart Bach Collegium wat vaak optreedt met het Gächinger Kantorei. Gasttournees met beide ensembles hebben hem over de hele wereld gebracht.

Vanaf 1972 heeft Helmuth Rilling gewerkt aan een opname van alle cantates van J.S. Bach. Hij is de eerste persoon die de complete koorwerken van Johann Sebastian Bach opgenomen heeft (2 keer), die bestaan uit meer dan 1000 muziekwerken en 170 CD's.
Rilling wordt ook beschouwd als een expert op het gebied van romantische en klassieke koor- en orkestwerken, waaronder die van Johannes Brahms.

In 1981 stichtte hij de Internationale Bachakademie Stuttgart, die hij ook zelf dirigeert en waarvan hij nog steeds artistiek leider is (2008). Andere Bachakademies zijn op gelijkaardige wijze opgezet in Japan (1983), Argentinië, Polen, Tsjechoslowakije, Rusland en Hongarije.

In 1988 dirigeerde Riling de eerste uitvoering van de Messa per Rossini geschreven door 13 Italiaanse componisten (waaronder de meest prominente Verdi). Van 1985 tot 1996 was hij artistiek leider van het Landesjugendchor van Baden-Württemberg. In 1990 werd hij benoemd tot president van de New Bach Society. Rilling is ook mede-oprichter en srtistiek directeur van het Oregon Bach Festival en in 2001 creëerde hij het Festival Ensemble als het hoogtepunt van het Europese Muziekfestival Stutgart.

Helmuth Rilling kreeg vele onderscheidingen, waaronder de IMC-Musikpreis van de UNESCO in 1994, de Theodor-Heuss-Preis in 1995, de Rheingau Musikpreis in 2000 en de Preis der Europäischen Kirchenmusik in 2008.

websites: www.helmuth-rilling.de, www.bachakademie.de, www.bach-cantatas.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.