muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Helmut Walcha

Duits organist en componist, Leipzig 1907 - Frankfurt 1991

Walcha, die op 16- jarige leeftijd blind werd, studeerde van 1922 tot 1927 in Leipzig bij Günther Ramin. In 1924 maakt hij zijn debuut als organist en zijn faam leidt al spoedig tot het maken van concertreizen in binnen-en buitenland.

Van 1929 tot 1944 was hij organist van de Friedrenskirche in Frankfurt am Main, daarna van 1946 tot 1981 van de Dreikönigskirche. Ook was hij van 1946 tot 1972 hoogleraar aan de Staatliche Musikhochschule. Tot 1959 leidde hij de bekende Frankfurter Bach- Stunden.

Walcha heeft baanbrekend werk verricht als vertolker van Bachs orgel- en klavecimbelwerken. Zijn blindheid leidt er toe dat hij zijn gehoor zeer sterk ontwikkelt. Zodoende weet hij op zijn gehoor de muziek van Bach feilloos te interpreteren. Tempo en ritme worden strak gehanteerd en Walcha pleit voor heldere registraties en een doorzichtige polyfonie. Hij publiceerde een aantal muziekessays en componeerde drie banden met koraalvoorspelen, bewerkt 'Die Kunst der Fuge' voor orgel en het 'ricercare' uit 'das Musikalisches Opfer'. Bekend is hij ook van de Händeledities met de twaalf orgelconcerten.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.