muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Helmut OehringHelmut Oehring geboren Berlijn 16 juli 1961
Duitse componist

Helmut Oehring werd in Oost-Berlijn geboren als zoon van dove ouders. Na een opleiding als bouwvakker, was hij in de tachtiger jaren werkzaam in verschillende beroepen. Tezelfdertijd echter hield Oehring zich intensief bezig met de moderne Europese gecomponeerde muziek. Autodidact als gitarist en componist, was hij tussen 1992 en 1994, na consultaties bij André Asriel, Helmut Zapf, Georg Katzer en Friedrich Goldmann, meesterstudent van Georg Katzer aan de Berliner Akademie der Künste, waarvan hij in 2005 tot lid gekozen werd.

In 1994/95 was Oehring gast in Villa Massimo in Rome en verkreeg sindsdien talrijke prijzen, waaronder de Hanns Eisler Prijs van de Deutschland sender Kultur, de Italiaanse Orpheus Kameropera prijs en de Schneider Schott Prijs. De Hindemith Prijs werd Helmut Oehring in 1997 toegekend voor zijn gehele oeuvre, dat tot nu toe uit zo'n 150 werken bestaat: solo werken, kamermuziek, orkestmuziek, opera's en muziektheaterwerken, theater- en filmmuziek, liederencycli en andere werken.

Oehring's composities en producties zijn meestal gecreëerd in nauwe samenwerking met verschillende kunstenaars, ensembles en instituten - met theater regisseurs als Ruth Berghaus, Ulrike Ottinger, Daniele Abbado, Claus Guth en Maxim Dessau, chroreografen als Joachim Schlömer, dirigenten als Ingo Metzmacher, Lothar Zagrosek, Martyn Brabbins en Roland Kluttig, orkesten als het SWR Symfonie orkest van Baden-Baden en Freiburg, het Beierse Radio Symfonie Orkest, het Staatsorkest Stuttgart en met bijna alle bekende hedendaagse muziek ensembles.

De composities van Oehring worden in concertzalen en op podia in heel Europa, Azië en Noord-Amerika uitgevoerd.

website: www.helmutoehring.de


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.