muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Heinz Holliger

Heinz Holliger met Mozart hobo concertHeinz Holliger geboren Langenthal 21-5-1939
Zwitsers hoboïst, componist en dirigent

Tijdens zijn middelbare school opleiding studeerde Holliger al hobo bij Emile Cassagnaud aan het conservatorium van Bern en compositie bij Sándor Veress (leerling van Bartók en Kodály), later (1958/59) piano bij Yvonne Lefèbre en hobo bij Pierre Pierlot in Parijs. Van 1961-63 studeerde hij compositie bij Pierre Boulez.

Van 1959-63 was hij hobo solist van het Basler Orchester-Gesellschaft en won in die tijd al verscheidene eerste prijzen op internationale muziekwedstrijden in Genève (1959) en München (Internationaler Musikwettbewerb van de ARD, 1961), waardoor hij vanaf 1961 wereldwijd kon optreden en opnames kon maken als solo hobospeler.

Holliger kreeg verschillende prijzen voor zijn opnames, waaronder de German Record Award, de Edison Award, de Grand Prix du Disque, de International Record Critics' Award en de Diplôme d'honneur du prix mondial du disque.

Holliger nam talrijke werken op van componisten uit de 18e eeuw, waaronder Jan Dismas Zelenkas en Ludwig August Lebruns. Verschillende componisten uit zijn tijd als Hans-Werner Henze, Elliot Carter, Frank Martin, Krzysztof Penderecki, Henri Pousseur, György Ligeti, Witold Lutoslawski, Karlheinz Stockhausen, Toru Takemitsu en Isang Yun en Luciano Berio schreven voor Heinz Holliger.

Zijn activiteiten als componist en dirigent werden evenzeer erkend over de hele wereld. Sinds 1966 doceerde de veelzijdige musicus aan de Musikhochschule van Freiburg in Breisgau. Holliger componeerde al sinds zijn vroegste jeugd en heeft een substantieel compositorisch oeuvre geschapen, dat met belangrijke prijzen en en eerbewijzen werd onderscheiden. Zo werd hem in 1987 de Leonie-Sonnings-Musikpreis, in 1988 de Frankfurter Musikpreis, in 1989 de Kunstpreis der Stadt Basel en in 1991 de Ernst von Siemens Musikpreis.

Voor zijn compositie (S)irató eerde men Holliger in 1994 met de 'Prix de Composition Musicale de la Fondation Prince Pierre de Monaco', en voor zijn Scardanelli-Zyklus werd hem in 1995 de 'Premio Abbiati van de Biennale di Venezia' toegekend.

In 1993-94 werd hij benoemd tot composer in residence van het Orchestre de la Suisse Romande, in 1998 composer in residence van het Luzern Festival en in 2002 in dezelfde functie bij Zomermuziekdagen in Hitzacker. Na de uitvoering van zijn opera Schneewittchen (naar Robert Walser) in Zürich, werd Heinz Holliger in 1998 een eredoctoraat verleend aan de universiteit van Zürich. Eveneens voor deze opera kreeg hij in 2002 de Grammy Award in de categorie 'Producer of the Year, Classical'. De Cité de la Musique in Parijs huurde Holliger in april 2003 in als componist, dirigent en hoboïst voor een hele concertweek.

Door projecten als het in 1987 door hem mede-opgerichte Basler Musikforum, de coöperatie met de Jungen Deutschen Philharmonie en het Ensemble Modern engageerd Holliger zich op bijzondere wijze voor de verbetering van de presentatie van de Nieuwe Muziek.

Zijn werk omvat alle genres in elke denkbare instrumentatie, van toneelwerken, orkestwerken, solo- en kamermuziekwerken, tot tal van vocale werken.

Als hobospeler heeft Holliger zijn enorme technische expertise gebruikt om een omwenteling teweeg te brengen en om de kijk van andere componisten op het potentieel van het instrument uit te breiden. Hij werd ook geïnspireerd door een reeks van dichters, waaronder Hölderlin, Trakl en Celan.

In mei 2001 werd zijn werk ConcErto...?, geschreven in opdracht van KÖLNMUSIK voor de 20ste verjaardag van het Chamber Orchestra of Europe, voor het eerst in Keulen uitgevoerd.

Heinz Holliger is lid van de Berlijnse Academie voor Schone Kunsten en een erelid van de Royal Academy of Music in Londen en woont in Basel.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.