muziekbus
Dit artikel is 11-12-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Heinrich Scheidemann

Duits componist en organist, geboren omstreeks 1596 in Wöhrden/Holstein, gestorven begin 1663 in Hamburg

Heinrich Scheidemann groeide dankzij zijn orgelwerken uit tot één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Noord-Duitse Sweelinck-school. Scheidemann drukte zijn stempel op de Noord-Duitse orgelmuziek tot D. Buxtehude.

biografie
Heinrich Scheidemann werd geboren in Wöhrden, waar zijn vader David Scheidemann organist was. Scheidemann volgde van 1611 tot 1614 een muzikale opleiding bij J.P. Sweelinck in Amsterdam. Zijn vader was in 1604 naar Hamburg verhuisd, waar hij organist werd aan Catharinakerk en de kerk ondersteunde zijn zoons studie, "In der Hoffnung, dass er ein braver Künstler und dereinst ihr Organisten werden sollte" (in de hoop dat hij een uitstekend kunstenaar zal worden en hun toekomstige organist zal worden).

Aan het eind van Scheidemann's studie schreef Sweelinck een afscheidscanon voor hem met de opdracht: Ter eeren des vromen Jongkmans Henderich Scheijtman, van Hamborgh, is dit geschreven bij mij, Jan P. Sweelinck, organist tot Amsterdam, op den 12den Novemb. 1614

In de late jaren 1620, zeker tegen 1629, volgde Scheidemann zijn vader op als organist aan de Catharinakerk te Hamburg, waar na zijn dood Jan Adamsz. Reincken hem opvolgde. In 1633 werd hij benoemd tot koster van de kerk en in het volgende jaar trouwde hij met de dochter van een dokter.

Tijdens zijn jaren in Hamburg verstigde hij zichzelf als een belangrijke figuur in de wereld van de Noord-Duitse orgelmuziek. Onder zijn leerlingen waren J. A. Reincken, later zijn assistent en opvolger, Werner Fabricius, die organist aan Nikolaikerk in Leipzig werd, Wolfgang Wessnitzer van Celle, Jakob Lorentz van de Waisenhaus in Hamburg en anderen.

Scheidemann was ook adviseur op het gebied van de constructie van nieuwe instrumenten in Brunswijk, Lübeck, Bremen en andere plaatsen en zorgde voor de vergroting van zijn eigen instrument aan de Catharinakerk door de orgelbouwer Gottfried Fritzsche, met de toevoeging van een Brustwerk om een vierhandig instrument te maken met het bestaande Hauptwerk, Rückpositiv en Oberwerk, pedalen en 56 registers.

Heinrich Scheidemann stierf tijdens een pestepidemie in Hamburg in 1663 en zijn weduwe kreeg wegens haar mans diensten een pensioen van de stad.

Van Scheidemann's composities werden gedrukt: liederen van Rist (1651), Die verschmähte Eitelkeit, 24 Gespräche (1658). Een groot aantal klavier- en orgelwerken bleven ongedrukt, waarvan een aantal in onze tijd werden uitgegeven, waaronder Sammlung Organum.

website: www.naxos.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.