muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Heinrich MarschnerHeinrich August Marschner geboren Zittau, 16 augustus 1795, gestorven Hannover, 14 december 1861
Duits componist

De muziekpedagoog Carl Gottlieb Hering verschafte Heinrich Marschner de basiskennis van de muziek, die hij bij de cantor van de Thomaskerk in Leipzig, J.G. Schicht, verbeterde. Marschner studeerde weliswaar tegelijkertijd rechten, maar uiteindelijk op advies van Rochlitz, koos hij toch voor een muzikale loopbaan.

In 1815 maakte Marschner een reis naar Pressburg en Wenen, waar hij Beethoven leerde kennen. In 1816 werd hij muziekleraar in Pressburg in het huishouden van Graaf Johann Nepomuk Zichy. Ook in Pressburg, studeerde hij verder bij Heinrich Klein en componeerde de opera Heinrich IV und Aubigné, waarvan Weber in 1820 de première in Dresden dirigeerde.

In 1821 vestigde Marschner zich in Dresden, waar hij in 1823, naast Weber, kapelmeester van de Duitse en Italiaanse opera werd. In 1824 werd Marschner muzikaal directeur van de Opera. Deze functie oefende de componist, twee jaar lang uit.

In 1827 nam hij de leiding op zich van het orkest van het Stedelijk Theater te Leipzig en van 1831 tot 1859 was hij hofkapelmeester in Hannover. De opera Hans Heiling, het belangrijkste werk van Heinrich Marschner, beleefde in 1833 in Berlijn een bijzonder succesvolle première.

Zijn twee laatste levensjaren bracht Marschner in Parijs door. Hij stierf in 1861 in Hannover.

Hoewel Heinrich Marschner zich ook intensief heeft beziggehouden met het componeren van vocale muziek en o.a. meer dan 420 liederen met begeleiding van orkest, piano of gitaar schreef en ruim 120 koorgezangen, die voor de geschiedenis van het mannenkoor zeer belangrijk zijn geweest, ligt zijn grootste verdienste op het gebied van de opera. Hij schreef 23 werken voor het muziektheater.

Deze opera's werden o.a. door Mendelssohn, Schumann, Bülow en Pfitzner zeer gewaardeerd. Zijn talrijke romantische opera's, waarin geesten en demonen veelvuldig een rol spelen, hadden invloed op Richard Wagners muziekdrama's en hebben lange tijd een belangrijke plaats in het Duitse operarepertoire ingenomen.

Keuze uit de opera's: Der Holzdieb (1825), Der Vampyr (1828), Der Templer und die Jüdin (1829), Des Falkners Braut (1832), Hans Heiling (1833), Das Scholss am Ätna (1836), Kaiser Adolf von Nassau (1845).

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.