muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Heinrich Kaminski

Heinrich Kaminski geboren Tiengen, 4 juli 1886, gestorven Ried bij Benediktbeuern, 21 juni 1946
Duits componist

Heinrich Kaminski kreeg in eerste instantie zijn muzikale opleiding in Heidelberg van Philipp Wolfrum en ging daarna naar Berlijn, waar hij bij Paul Juon, Hugo Kaun en Wilhelm Klatte compositieleer en bij Severin Eisenberger pianolessen kreeg.

In 1914 vestigde hij zich in Ried/Oberbayern en woonde daar in het huis van de schilder Franz Marc. Van 1930-1933 was hij leider van een meesterklasse voor compositie aan de "Pruisische Academie der Kunsten" in Berlijn.

De werken van de componist, die gedurende de nazitijd verboden waren, zijn nog met het klankideaal van de late romantiek verbonden. Kaminski probeerde, de polyfonie van Johann Sebastian Bach te combineren met klank- en ritmische eigenschappen van zijn tijd, zoals bijv. polyritmiek, talrijke maatwisselingen en syncopen.
Om de religieus-mystieke sfeer, die bijna al zijn composities eigen is, duidelijk naar voren te laten komen, gebruikte Kaminski graag een koor op afstand of in de verte spelende instrumenten. Al zijn muziek is in zoverre als geestelijk te karakteriseren, dat hij met deze tot doel had, de mens "naar de oerbron van zijn bestaan" terug te brengen.

Het oeuvre van de meester omvat weliswaar bijna alle muzikale genres, maar het belangrijkst zijn toch wel zijn koor- en kamermuziek; aan deze laatste hechtte Heinrich Kaminski zelf veel waarde, al is deze tegenwoordig dan ook geheel in vergetelheid geraakt.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.