muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Heiner GoebbelsHeiner Goebbels geboren Neustadt/Weinstrasse 17 augustus 1952
Duits componist, muzikant, theatermaker en pedagoog

Heiner Goebbels studeerde sociologie en muziek in Freiburg in Breisgau en in Frankfurt am Main, waar hij sinds 1972 woont. Goebbels is medeoprichter van het 'Sogenanntes Linksradikales Blasorchester', waarmee hij van 1976-81 verscheidene opnamen maakte en concerten gaf. Voorts speelde hij als muzikant van 1976-88 in het 'Goebbels/Harth-Duo'.

Cassiber

Goebbels was eveneens medeoprichter van de experimentele rockgroep 'Cassiber' (1982-92), met Harth, Chris Cutler en Christoph Anders waarmee hij vijf albums maakte. Ze maakten uitgebreide tournees door Europa, Azië en Noord-Amerika. In oktober 1983 werkte 'Cassiber' (zonder Anders) samen met 'Duck and Cover' aan een opdracht van het Berlijnse jazz Festival voor een uitvoering van het "Berlin Programme" in West Berlijn, gevolgd door nog een optreden in 1984 in Oost Berlijn. Het "Berlin Programme" was bedacht en geregisseerd door Heiner Goebbels.

In dezelfde tijd schreef Goebbels theatermuziek voor onder meer Hans Neuenfels, Claus Peymann, Matthias Langhoff, Ruth Berghaus en anderen, filmmuziek voor onder andere Helke Sander Dubini en baletmuziek voor het Ballet Frankfurt.

hoorspelen
In het midden van de jaren '80 begon Goebbels eigen hoorspelen te componeren en regisseren, waarvan de meeste gebaseerd zijn op teksten van Heiner Mueller, waaronder Verkommenes Ufer (Waste Shore), Die Befreiung des Prometheus (The Liberation of Prometheus), Wolokolamsker Chaussee (Volokolamsk Highway), Schliemanns Radio, Der Horatier/Roman Dogs/Chiens Romains etc. Meermaals werd hij hiervoor onderscheiden met internationale hoorspelprijzen waaronder de Prix Italia in 1986, 1992 en 1996, de Karl Scuka Preis in 1984, 1990 en 1992, de World Silvermedal of the New York Festival voor Oder die glücklose Landung / Or the hapless landing in 2002, Radio-Ostakino-Prize, Moskou 1996 voor Der Horatier

Na de "szenische Konzerte", Der Mann im Fahrstul (Man in the Elevator) 1987, Die Befreiung des Prometheus (The liberation of Prometheus), 1991 en het concert voor dansers Thraenen des Vaterlands (Tears of the fatherland), samen met het Christoph Nel/Ballet Frankfurt in 1986, maakte Goebbels samen met Michael Simon de muziektheaterstukken Newton's Casino in 1990 en Roemische Hunde (Roman Dogs) in 1991 in de TAT in Frankfurt.

kamermuziek
Sinds 1988 componeert Heiner Goebbels kamermuziek voor het Ensemble Modern, Red Run, Befreiung, La Jalousie en het Ensemble Intercontemporain, Herakles 2.

orkestmuziek
In de jaren '90 volgden composities voor orkest voor onder meer de Junge Deutsche Philharmonie, Berliner Philharmoniker, composer-in-residence bij het Lucerne Festival, composer-in-residence bij het Bochumer Symphoniker etc.
In 1994 componeerde Goebbels Surrogate Cities, een 90 minuten durende compositie voor groot orkest in opdracht van de Alte Oper Frankfurt en uitgevoerd door de Junge Deutsche Philharmonie, onder directie van Peter Rundel. In 1996 componeerde hij Industry & Idleness, een opdracht voor Donaueschingen, voor het eerst uitgevoerd door het Radiokamerorkest Hilversum onder directie van Peter Eotvos. Walden voor uitgebreid orkest componeerde hij in 1998 voor de tour van het net opgerichte Ensemble Modern Orkest onder directie van Peter Eotvos.

Uitnodigingen voor bijna alle belangrijke theater-, nieuwe muziek-, jazz- en uitvoerende kunsten festivals en tournees met al zijn ensembles, de producties voor toneel en portret concerten van het Ensemble Modern, brachten Goebbels naar meer dan 30 landen in de laatste 15 jaar. De laatste tijd zijn er ca. 10 CD producties uitgegeven.

muziektheaterstukken
Sinds midden jaren '90 igt het zwaartepunt van Goebbels's werk op eigen muziektheaterstukken, die hij zelf ensceneert en waarvoor hij van vele theater en muziek festivals uitnodigingen krijgt. Daarin staan tekst, beeld muziek, licht, beweging en scène in een zwevende, gelijkwaardige verhouding.

kort stukje proces van creatie opera Paysage avec parents éloignés van H.Goebbels

In 1993 regisseerde hij het muziektheaterstuk Ou bien la débarquement désastreux (Or the hapless (ongelukkig) landing). In 1995 werd zijn muziektheaterstuk Die Wiederholung (The Repetition, La Reprise, gebaseerd op motieven van Keirkegaard, Robbe Grillard en Prince) uitgevoerd in Theater am Turm in Frankfurt. Zijn muziektheaterstuk Schwarz auf Weiss (Black on White) werd uitgevoerd in het TAT Frankfurt in 1996 voor 18 muzikanten van het Ensemble Modern. Het werd gefilmd voor Arte, opgenomen voor BMG en het SWF en wordt nog steeds uitgevoerd in Europa zowel als overzees.

In 1997 nam deel Heiner Goebbels deel aan de Documenta X in Kassel met zijn muziektheaterschets Landscape with man being killed by a snake (september '97) en creëerde hij het muziektheaterstuk Schliemann's Scaffolding in Athene en Volos (september/oktober '97).
Zijn muziektheaterstuk Max Black met Andre Wilms ging in april 1998 in première in Lausanne. Samen met het Ensemble Modern creëerde hij Eislermaterial ter ere van de honderdste verjaardag van Hans Eisler, een scène concert dat voor het eerst opgevoerd werd in mei 1998 in München.

In 2000 creëerde Goebbels de geluidsinstallaties timeios en fin de soleil in het Centre Pompidou in Parijs, evenals het muziektheaterstuk Hashirigaki in het Theatre Vidy en het scène concert ...même soir.- met Les Percussions de Strasbourg.
Voorts werkte hij talrijke malen samen met videokunstenaars en choreografen.
Vrijwel al zijn muziektheaterstukken zijn meer dan 50 keer uitgevoerd op alle belangrijke muziek- en theaterfestivals in Europa zowel als in de V.S., Japan, Australië en Singapore.

pedagoog
Van 1994/95 was Goebbels gastprofessor aan het "Institut für Angewandte Theaterwissenschaft" van de universiteit Giessen en van 1997/98 gastprofessor aan de "Musikhochschule Karlsruhe - Kompositionsklasse".

Vanaf april 1999 werkt Heiner Goebbels als professor aan het "Institut für Angewandte Theaterwissenschaft" in de Justus Liebig universiteit in Giessen (Duitsland). Hij heeft de leiding over verschillende seminars en artistieke projecten. Het instituut herbergt een professioneel oefen toneel en heeft een gloednieuwe audio- en video-studio. Het instituut wijdt zich zowel aan wetenschappelijk onderzoek als aan de artistieke praktijk van hedendaags theater en performance en vooral aan de mogelijkheden die twee te verbinden.

eerste opera en overig
In 2002 ging Heiner Goebbels' eerste opera in première, Landschaft mit entfernten Verwandten / Paysage avec parents éloignés / Landscape with distant relatives. In verband met zijn vijftigste verjaardag bracht Goebbels zijn eerste boek "Komposition als Inszenierung" uit. Ook bracht ECM een CD van Eislermaterial uit.

In 2003 ging zijn orkeststuk From A Diary een opdracht van Sir Simon Rattle de dirigent van de Berliner Philharmoniker. De Berliner Philharmoniker voerde 10 concerten uit met Goebbels muziek: twee uitvoeringen van Surrogate Cities in Lausanne en Berlijn en vele daaropvolgende concerten van From A Diary in Salzburg, Londen, New York, San Francisco en elders.

In 2004 ging zijn muziektheaterstuk Eraritjaritjaka - museé des phrases naar tekst van Elias Canetti met de acteur André Wilms en het Mondriaan Strijkkwartet in het Theatre Vidy in Lausanne.

Sinds 2006 is Heiner Goebbels voorzitter van de Theater Academie Hessen.

In 2007 ging de installatie Stifters Dinge, een muziektheaterproductie zonder uitvoerders, musici of acteurs in première. Na de eerste 40 vertoningen aan de co-producerende instituten in Lausanne, Berlijn, Luxemburg en Frankfurt maakt het stuk in 2008 een uitgebreide Europese tournee.

Behalve de eerder genoemde prijzen won Heiner Goebbels talrijke andere awards, waaronder o.a. in 2003 de Deutscher Kritikerpreis, Sparte "Musik" (prijs van de Duitse critici in "muziek"). De stad Frankfurt eerde hem in 2002 met de Goetheplakette en das Land Hessen in 1993 met de Hessischen Kulturpreis etc.

Heiner Goebbels Festival, Koninklijk Conservatorium Den Haag
Van 28 februari tot en met 15 maart 2008 vindt het Heiner Goebbels Festival plaats, de achtste editie in een reeks van componistenprojecten van het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Na Stockhausen, Messiaen, Cage, Kagel, Ligeti, Kurtág en Reich staat nu de Duitse componist Heiner Goebbels centraal.

De Duitse componist en theatermaker noemt zichzelf schepper van kunst die nergens bij hoort: voor de jazz heeft zijn muziek te weinig swing, voor hedendaagse muziek zit er te veel pop en theater in, in de theaterwereld verwijten ze hem dat er te veel muziek in zit terwijl er voor opera niet genoeg in gezongen wordt. Goebbels is een buitenbeentje en daar voelt hij zich prima bij. "A one of a kind", aldus Sir Simon Rattle, dirigent van de Berliner Filharmoniker en een van Goebbels grootste fans in eigen land. Alle grote internationale festivals staan in de rij om Goebbels nieuwe opdrachten te bezorgen en wat hij maakt, reist steevast de wereld rond.

Het is de brede kunstzinnige oriëntatie die Goebbels zo geschikt maakt om hem het middelpunt van een grootschalig studieproject te laten zijn. Hij is een theaterman, een vrijdenker, een verleider, als componist en uitvoerder een perfectionistisch vakman en ook nog eens een uitstekend docent. Wij prijzen ons gelukkig hem twee weken te gast te hebben.
Het festivalprogramma weerspiegelt de veelzijdigheid van deze kunstenaar met bijdragen van vrijwel alle afdelingen binnen het Koninklijk Conservatorium; de afdeling oude muziek, de Jazz-afdeling, de afdeling Muziekeducatie, Art of Sound, ArtScience, de compositieafdeling, de Dans Academie en uiteraard de afdeling Klassieke Muziek..
En er wordt samengewerkt met het Asko Ensemble (sinds jaar en dag ambassadeur van Goebbels in Nederland), het talentvolle Ensemble Klang, Jean-Marie Belmon Compagnie, Korzo Dansproducties en internationaal vermaarde solisten en acteurs David Moss, Jocelyn B. Smith, Anette von Eichel en Simon Eine. Voor de artistieke leiding tekenen de dirigenten Clark Rundell, Patrick Ayrton, Peter Rundel en Reinbert de Leeuw. De choreografiën zijn van Regina van Berkel en Neel Verdoorn.

websites: www.heinergoebbels.com
en www.heinergoebbelsfestival.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.