muziekbus
Dit artikel is 02-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Heckelphon

Een door Wilhelm Heckel in 1904 uitgevonden en gemaakte baritonhobo.

In 1904 construeerde de Duitse instrumentenmaker Wilhelm Heckel op aanraden van Richard Wagner (1813-1883) een baritonhobo met een bolvormige 'liefdesvoet'.

De Heckelphon behoort tot de dubbelrietbladinstrumenten. De totale lengte (gemeten van het begin van het riet tot het einde van de resonansbeker) bedraagt 138,5 cm. Door de sterke konische boring (tot 35 mm bij de beker) ontstaan die boventonen die het instrument het typische baritonkarakter geven.

Een belangrijk onderdeel van de Heckelphon is de kogelvormige resonansbeker, waarin een drietal gaten is geboord. Tevens wordt de beker door een metalen plaat (eveneens van gaten voorzien) afgesloten. Aan deze plaat bevindt zich een pen, waarop het instrument bij de bespeling rust.

Het dubbelriet heeft een grootte, die het midden houdt tussen die van de althobo en van de fagot, zodat het (na gewenning aan de embouchure) zowel door hoboïsten als fagottisten kan worden bespeeld. De applicatuur is dezelfde als die van de hobo.

De Heckelphon is vervaardigd van ahornhout. Het riet is evenals bij de althobo bevestigd op een gebogen stift.

De Heckelphon werd toegepast door oa Hadamowsky, Hindemith, G. Holst, Richard Strauss (bijvoorbeeld in Salome, Elektra en Alpensinfonie) en Vaughn Williams (London Symphony). Richard Strauss heeft veel bijgedragen tot het ontstaan en de verbreiding van het instrument.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.