muziekbus
Dit artikel is 17 05 2017 017:49 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hauser Orkater

Hauser Orkater

Nederlands muziektheater.

Hauser Orkater wordt in 1972 opgericht door Dick en Rob Hauser (oprichters Hauser Kamerorkest) en Jim van der Woude en Vincent, Marc en Alex van Warmerdam (theatermakers). De groep brengt persiflages op populaire muziek en collage-achtige theaterelementen, maar evolueert verder tot een grensverleggend dadaïstisch en absurd theater. Men steekt de draak met ogenschijnlijk eenvoudige zaken. Tegelijk wordt de werkelijkheid bekritiseerd. De Franse krant "Le Monde" omschrijft de groep als 'elf Buster Keatons op bezoek bij Samuel Beckett'. Er worden platen opgenomen en zelfs films gemaakt. Op het hoogtepunt van het succes wordt de groep in 1980 ontbonden, waarna twee nieuwe groepen verdergaan: De Mexicaanse Hond (met oa de broers Van Warmerdam), De Horde (Jim van der Woude) en Stichting Orkater. De Horde werd in 1984 weer ontbonden.
Belangrijke programma's waren onder meer Op Avontuur (1973) en Zie De Mannen Vallen (1979).
Hauser Orkater dat tussen 1972 en 1980 een vorm van muziektheater bracht dat het toenmalige publiek direct aansprak. De expressieve en absurdistische mix van theater, mime en popmuziek was destijds volkomen nieuw en maakte snel school in Nederland.
In 1980 hield Hauser Orkater op te bestaan en ging men in wisselende en nieuwe samenstellingen voorstellingen maken onder de naam De Horde van Jim van der Woude (1981-1984), De Mexicaanse Hond (1980-heden) en Orkater.

Muziektheatergezelschap Orkater (Orkest en Theater) werkt met een vaste groep theatermakers. Zij maken in uiteenlopende samenstellingen vooral muziektheater. Nieuw geschreven. Nieuw gecomponeerd.
Onder leiding van Marc van Warmerdam werkt Orkater de komende jaren met componisten/muzikanten Vincent van Warmerdam en Beppe Costa, acteurs/scenaristen Gijs Scholten van Aschat, Leopold Witte en Geert Lageveen, regisseur Gijs de Lange, acteurs/theatermakers Ria Marks, Titus Tiel Groenestege, Peter Blok en Porgy Franssen en acteur Pierre Bokma.
De voorstellingen van regisseur/schrijver Alex van Warmerdam komen binnen Orkater uit onder de naam De Mexicaanse Hond.
Naast de vaste kern werkt Orkater ook met een groot aantal bekende en minder bekende regisseurs, scenaristen, componisten, acteurs en muzikanten.
De speelplekken variëren van vlakke vloer theater tot schouwburg, van zomerfestival tot huiskamer.
Orkater bereikt jaarlijks een gevarieerd publiek van circa 65.000 bezoekers. De voorstellingen van Orkater & De Mexicaanse Hond hebben door de jaren heen naam gemaakt bij publiek en pers. Orkater werd gehonoreerd met (internationale) prijzen van verschillend allooi.
Orkater streeft ernaar de voorstellingen, die daar geschikt voor zijn, te presenteren in het buitenland, bij voorkeur in de taal van het gastland.

De Mexicaanse Hond
De Mexicaanse Hond is het theatergezelschap van Alex van Warmerdam binnen Orkater. Van Warmerdam is verantwoordelijk voor het hele artistieke proces van zijn voorstellingen idee, tekst, regie, vormgeving en muziek vormen een onlosmakelijke eenheid.
Gedurende de jaren Hauser Orkater kwam de nadruk van zijn werk steeds meer te liggen op het schrijven van teksten, vormgeving en het algemene concept voor de producties. In 1980 richtte hij samen met Thijs van der Poll en Marc van Warmerdam De Mexicaanse Hond op. Later ging hij hierin alleen verder.
Publiek en pers typeert het oeuvre van theater- en filmmaker Alex van Warmerdam graag als alledaags absurdisme met een suspensachtige ondertoon. Zij laten zich door van Warmerdam meevoeren naar een vervreemdend universum, waar de personages een uitgebeende taal spreken, maar ook lyrisch kunnen uitweiden. Zijn teksten zijn bondig en niet gespeend van zwarte humor. Voorstellingen die huiveringwekkend lachwekkend kunnen zijn en waar geen gepsychologiseer voor nodig is.

Websites: www.orkater.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.