muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Harry Muskee

Harry Cuby Muskee (10 juni 1941) is zanger van de samen met Eelco Gelling opgerichte bluesband Cuby and the Blizzards.

Harry Muskee werd tijdens de oorlog geboren in het Wilhelmina Ziekenhuis te Assen. Aanvankelijk woonde hij met zijn moeder bij zijn oma, omdat zijn vader gevangen was genomen en naar Duitsland was afgevoerd.

Pas na de oorlog, toen hij vier jaar was, zag hij zijn vader voor het eerst. Het gezin verhuisde naar Rotterdam, maar keerde na twee jaar weer terug naar Assen. Zijn moeder kreeg Multiple Sclerose en kon niet meer goed voor haar kind zorgen. Omdat zijn vader, die toen brandweercommandant was, de hele dag van huis was, nam zijn oma de zorg voor Harry grotendeels over.

Harry werd op zijn tiende lid van de Voetbalvereninging Achilles 1894 en op zijn vijftiende ging hij voor het eerst naar gitaarles. Op de mulo kwam hij in aanraking met jazz en dixieland. Met de broers Jaap en Henk Hilbrandie richtte hij de band The Mixtures op. Uit deze band kwam "The Old Fashioned Jazz Group" voort. De band speelde vooral op schoolfeesten in Assen.

Door onder meer de radiozender American Forces Network, voor Amerikaanse militairen die in het nabijgelegen Duitsland gelegerd waren, kwam Harry in aanraking met bluesmuziek. Toen hij bij de platenzaak de LP "Live at Newport" van John Lee Hooker aantrof, besloot hij dat hij deze muziek ook wilde gaan maken.

In 1961, toen Harry 20 jaar oud was, overleed zijn moeder. Een jaar later stierf ook zijn grootmoeder. Niet lang daarna brak Harry door met The Blizzards.

Na het uiteenvallen van Cuby and the Blizzards toerde hij rond met formaties als Red White 'n Blue, de Harry Muskee Band, de Muskee Gang en Muskee. Uiteindelijk bleek de originele naam Cuby & The Blizzards de meest pakkende te zijn en onder deze naam, bijgestaan door de Groninger gitarist Erwin Java, toert Harry alweer vele jaren door binnen- en buitenland.

Daarnaast presenteert hij muziekprogramma's voor radio Drenthe en maakte hij voor diezelfde zender een studiereis door de zuidelijke staten van Amerika, op zoek naar de wortels van de Blues.

Websites: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Harry_Muskee

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.