kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Harp

Een tot de klasse der chordofonen behorend tokkel-muziekinstrument.
De tot het genre van de snaarinstrumenten behorende harp is al meer dan 5.000 jaar bekend. Het tegenwoordig gebruikelijke model is echter pas in 1811 door S. Érard ontwikkeld.

Het gaat daarbij om een ca 180 cm hoge, 46-48-snarige dubbele pedaalharp, die diatonisch getempereerd in ces-dur is gestemd. De op de klankbodem van de romp opgehangen snaren zijn in het basregister met staal omspannen, in de overige registers bestaan ze uit darm, nylon of perlon. Ze worden met de vingertoppen van beide handen bespeeld. Met hulp van zeven voetpedalen kunnen de betreffende tonen in twee trappen door alle octaven heen met telkens een halve toon verhoogd worden, zo dat alle tonen van de getempereerde stemming voortgebracht kunnen worden.

Als orkestinstrument werd de harp, waarvan de partij net als bij het klavier als twee notensystemen wordt genoteerd, zowel bij Claudio Monteverdi en Georg Friedrich Händel als ook door Hector Berlioz, Richard Wagner, Claude Debussy, Gabriel Fauré en Maurice Ravel en vele anderen graag ingezet.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 12.