muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Harold Gramatges

Harold Gramatges geboren Santiago de Cuba 26-9-1918
Cubaans pianist, componist en pedagoog

Gramatges ging naar het conservatorium in Santiago de Cuba om te studeren bij professor Dulce María Serret en daarna bij professor Flora Mora aan het conservatorium van Havana. In 1942 vertrok hij naar de VS om zijn studies te voltooien aan het Berkshire Music Center bij onder meer Aaron Copland en Serge Koussevitzky.

In 1945 stichtte en dirigeerde hij het Municipal conservatorium orkest op. Verder was hij professor in harmonie, compositie, esthetiek en muziekgeschiedenis.

In 1958 ontving hij de 'Reichold van Caraïben en Centraal-Amerika Prijs', verleend door het Detroit Orchestra voor zijn Sinfonía en mi. In 1959 was hij de oprichter van de muzikale afdeling aan het Casa de las Américas.

Harold Gramatges heeft zijn hele leven gewerkt aan het transformeren en ontwikkelen van de muziek-educatie in Cuba. In 1961 zowel als in 1964 was hij de Cubaanse ambassadeur te Frankrijk. Hij geldt als één van de belangrijkste Cubaanse componisten en kreeg vele onderscheidingen.

Zijn composities slaan een brug tussen hedendaags klassieke en moderne Cubaanse of Latijns-Amerikaanse muziek. Hij componeerde symfonische muziek, kamermuziek, vocale muziek en incidentele muziek voor theater en film.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.