muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hardy MertensHardy Mertens werd op 20 februari 1960 in Nieuwenhagen (Limburg) geboren

Van 1969-1980 volgde Mertens lessen in muziektheorie, klarinet, saxofoon, dwarsfluit, piano en slagwerk aan de Heerlense Muziekschool. Tussen 1978-1984 studeerde hij muziekwetenschappen aan de Rijksuniversiteit te Utrecht. In dezelfde periode behaalde hij aan het Conservatorium te Utrecht de diploma's compositie en hafa-directie.

Al tijdens zijn studie was Hardy Mertens werkzaam als instrumentalist. In 1982 was hij één jaar dirigent van het Limburgs regionaal harmonieorkest Harmonia Nova uit Sittard (project), terwijl hij van 1984-1985 klarinettist/arrangeur was bij de Koninklijke Militaire Kapel. In 1985 werd Mertens onderscheiden met de zilveren legpenning van de Federatie van Europese Muziek- en Folkloreverenigingen.

In 1992 werkte Mertens met het Nationaal Jeugd Harmonie Orkest van Israël. In 1997 werd Mertens benoemd tot hoofdvakdocent harmonie- en fanfaredirectie aan het Conservatorium te Tilburg. Daarnaast geeft hij masterclasses in binnen- en buitenland. Mertens is tevens dirigent van The Singapore Wind Orchestra en muziekrecensent voor het Limburgs Dagblad.

In 1982 werden Mertens' composities in Komponisten Centraal Concerten onder leiding van Jan Cober uitgevoerd door de harmonie E.M.M. uit Wessem en het harmonieorkest Concordia uit Treebeek. In 1989 was een compositie van hem het verplichte werk op het Wereld Muziek Concours in Kerkrade. In 1994 kreeg Mertens van de Aziatische republiek Singapore de opdracht twee korte werken te schrijven voor het driejaarlijkse muziekconcours Indoor Band Competition.

In 1980 werd Het verschijnsel Muziek (socio-filosofische beschouwingen over de communicatieve aspecten van muziek) van Mertens uitgegeven bij De Leymborgh Muziekuitgaven.

Zijn composities vinden hun wortels in de Europese orkesttraditie, maar zijn vaak beïnvloed door volksmuziek uit verschillende continenten, hetgeen zorgt voor een ongewoon geluid.

Op cd verschenen van Mertens Ritual (Mirasound 399137), Aragorn en Mea culpa (Miragram 88047-2), Through the Gate of Enlightenment, Walhalla en Ritual (Omroep Limburg OL 52 - 199704), Xenia sarda (World Wind Music 500.029) en The three storms (World Wind Music 500.032).

Bron: www.donemus.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.