muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hardbop

Jazzstijl die werd ontwikkeld in de jaren '50.

De "zwarte" hardbop aan de oostkust van de Verenigde Staten vormde de tegenhanger van de "blanke" west coast jazz. Terwijl in het westen van de Verenigde Staten de 'cool' de nerveuze onrust en gejaagdheid van de bop naar de achtergrond dringt, blijven in New York, Detroit en Philadelphia de aanhangers van de bop zich vernieuwen tot de hard bop.

De hardbop vloeide voort uit de bebop maar nam daarnaast ook harmonische en ritmische vernieuwingen van de cool jazz over en had een hardere klank dan de bebop. De vertegenwoordigers van de hardbop grepen terug naar de "roots" van de jazz, vooral naar de gospel en de blues (gebruik van Sus akkoorden). De muziek is eerlijk en direct en twee- of driestemmige muzieklijnen (vb. 2 of 3 blaasinstrumenten) zijn belangrijke kenmerken. Het slagwerk kreeg een belangrijkere rol toebedeeld en het ritme werd ongelijkmatiger. De ritmesectie speelde in veel gevallen in een two-beat om tijdens de solo's over te gaan tot het spelen in vieren, hierdoor ontstond een ruimtelijk contrast tussen spanning en ontspanning.

Het hoogtepunt van de hardbop ligt in de periode 1955-1970.

Toonaangevend in de periode van de hard bop zijn The Jazz Messengers met Art Blakey en Horace Silver.

Andere belangrijke vertegenwoordigers van het genre zijn: Julian Cannonball Adderly, Donald Byrd en Charlie Mingus.

De geleidelijk intredende schematisering leidde tot de ontwikkeling van een nieuw genre aan het begin van de jaren '60: de free jazz. In de tweede helft van de jaren zestig wordt de invloed van de avant-garde merkbaar. Een aantal hardboppers zoals Jackie Mc Lean (sax) en Lee Morgan (trompet) zijn min of meer te plaatsen tussen deze twee stijlen. Een aantal musici behoudt de essentie van de bebop maar legt in het spel andere accenten. Ze spelen harder en ruiger - Sonny Rollins is hier een goed voorbeeld van - of meer bluesy: Clifford Brown (trompet), Horace Silver (piano) en Art Blakey (slagwerk).

In de jaren '80 beleefde de hardbop een revival met de opkomst van de acid jazz.

Websites: www.muziekweb.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.