muziekbus
Dit artikel is 12-11-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hans-Joachim Rotzsch

Duits tenor en koorleider, geboren Leipzig 25 april 1929

De Duitse tenor en dirigent, Hans-Joachim Rotzsch, werd geboren in Leipzig en is, voorzover bekend, de eerste Thomascantor die uit de stad van Bach komt. Voordat hij Thomaskantor werd had Rotzsch nauw contact met twee van zijn voorgangers.

Van 1940 tot 1945 bezocht Rotzsch het Musisches Gymnasium in Frankfurt am Main, waar Kurt Thomas hoofd van was. Later terwijl hij studeerde kreeg hij Günther Ramin als een van zijn orgelleraren. In 1949 begon hij kerkmuziek te studeren aan het conservatorium van Leipzig en behaalde zijn diploma in 1953. Daarna nam hij privélessen in zang.

In 1954 maakte Rotzsch voor het eerste naam als oratorio tenor, waarbij hij internationale belangstelling trok toen hij inviel voor een van de solo tenoren in de Johannes Passie in Basel, tijdens een concerttournee van het koor van de Thomaskerk. Vanaf dat moment werden zijn betrekkingen met het koor nauwer en deed hij regelmatige gastoptredens met het ensemble. In 1953 was hij lid geworden van de Leipziger Bachsolisten.

Günther Ramin deed zijn zangtraining van het koor over aan zijn vroegere orgelleerling, waardoor Rotzsch de kans kreeg het koor heel goed te leren kennen. Vanaf 1963 kreeg hij hierdoor de kans intensieve ervaring op te doen in koordirectie en als directeur van het Leipzig universiteits koor, eerst provisioneel en van 1965 tot 1973 officieel. Toen Erhard Mauersberger in 1972 aftrad als Thomascantor was Rotzsch zijn logische opvolger.

Een van zijn eerste officiële handelingen als Thomaskantor was het koor uit te breiden van 80 tot 90 (later 93) jongens. Het belangrijkste effect van deze maatregel was meer substantie te geven aan de sopraan en de alt toon en zo een meer uitgebalanceerd koorgeluid te creëren. De verplichtingen van het koor bleven groeien, buiten de concerten in de Thomaskerk werd het steeds meer gevraagd in het Gewandhaus evenals voor commerciële opnamen en opnamen van uitzendingen. Rotzsch bleef Thomaskantor tot 1991.

website: www.bach-cantatas.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.