muziekbus
Dit artikel is 29-07-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hans von BulowHans Guido Freiherr von Bülow geb. Dresden 8-1-1830 , gest. Caïro 12-2-1894 Duits pianist en dirigent

Al op jonge leeftijd kreeg Hans von Bülow onderwijs in piano en compositie. Zijn leermeesters waren eerst F.Wieck (piano) en M.C. Eberwein, later kreeg hij les bij M. Hauptmann (contrapunt), R. Wagner (directie) en F. Liszt (piano).

Hans von Bülow studeerde eerst rechten maar koos uiteindelijk toch voor een muzikale loopbaan. Hij ging naar Zürich en St. Gallen, waar hij als orkestdirigent van het theater werkzaam was.

Na twee concertreizen werd hij in 1855 benoemd tot hoofdleraar piano aan het Sternsche Konservatorium Berlin.

In 1857 trouwde Bülow 27 jaar) met Cosima (20 jaar) de dochter van Liszt en gravin d'Agoult. Tijdens hun huwelijksreis bezoeken zij Wagner voor wie zij beiden een grote bewondering koesteren.

Richard Wagner haalde hem naar München, waar Bülow eerst als hofpianist (1858), vanaf 1867 als hoforkestdirigent en als directeur van de Königlichen Musikschule werkzaam was. In München leidde von Bülow ook de première van "Tristan" en de "Meistersinger".

Toen Cosima haar echtgenoot in 1870 voor Richard Wagner verliet, verhuisde von Bülow tijdelijk naar Florence.

Tijdens een Amerikaans tournee (1875-76) gaf von Bülow 139 concerten. Daarna in de jaren 1877-79 bekleedde hij het ambt van kapelmeester van het hoftheater in Hannover.

In 1880 nam hij voor vijf jaar de leiding op zich over het Meininger hoforkest, dat hij zeer uitbreidde en waar hij bijzonder succesvolle concertreizen door Duitsland mee maakte.

Van 1885-87 dirigeerde hij in St.-Petersburg en Berlijn en in 1887 vestigde hij zich in Hamburg, waar hij de 'Abonnementskonzerte' leidde. Tegelijkertijd was hij dirigent van de Berliner Philharmoniker.

Hans von Bülow was een zeer begaafd pianist en een dirigent van uitzonderlijke betekenis.
Hij componeerde muziek voor Shakespeares "Julius Ceasar", een orkestballade "Des Sängers Fluch", een symfonisch dichtwerk, 4 karakterstukken voor orkest, virtuoze pianostukken en massa's liederen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.