muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hans van Manen

Nederlands balletdanser, choreograaf en fotograaf, (Nieuwer-Amstel, 11 juli 1932)

Hans van Manen kreeg zijn eerste balletlessen - eind jaren veertig van de vorige eeuw - van Sonia Gaskell, die hem in 1951 opnam in haar groep Ballet Recital. Vervolgens danste Van Manen bij het Ballet van de Nederlandse Opera en de Ballets de Paris van Roland Petit.

In 1957 debuteerde hij als choreograaf met Feestgericht, dat werd bekroond met de Staatsprijs voor Choreografie. Vanaf 1961 werkte Van Manen afwisselend bij de twee belangrijkste dansgezelschappen van Nederland. Zo was hij mede-artistiek-directeur van het Nederlands Dans Theater en achtereenvolgens huischoreograaf van Het Nationale Ballet en het Nederlands Dans Theater. Sinds 2005 is hij opnieuw vaste choreograaf van Het Nationale Ballet.

Inmiddels heeft Van Manen meer dan 120 balletten gecreëerd. Ook internationaal is Hans van Manen een begrip, getuige de ruim vijftig buitenlandse gezelschappen die zijn balletten uitvoeren. Tot de internationale sterren die zijn balletten hebben vertolkt behoren Anthony Dowell, Marcia Haydée, Natalia Makarova en Rudolf Nureyev.

Van Manen is een van de weinige choreografen die het moderne ballet - als een combinatie van academische ballettechniek met moderne dans- en bewegingstechnieken - bij een groot publiek populair hebben weten te maken.
Vooral bij het Nederlands Dans Theater heeft veel van zijn werk een experimenteel karakter. Tot de bekendste voorbeelden hiervan behoren Solo for Voice I uit 1968 en Mutations uit 1970.

Bij Het Nationale Ballet werd Van Manens dansstijl academischer. Tot zijn meest lyrische en romantische stukken behoren Adagio Hammerklavier (1973), Four Schumann Pieces (1975) Grand Trio (1978) en Pianovariaties III (Trois Gnossiennes) (1982).
Tot de opmerkelijkste balletten met een experimenteel karakter die Van Manen voor Het Nationale Ballet maakte, behoren het duet Twilight en het videoballet Live uit 1979. De choreografieën die Hans van Manen maakte in zijn nieuwste hoedanigheid bij Het Nationale Ballet, Frank Bridge Variations (2005) en Six Piano Pieces (2006), zijn ook juichend ontvangen door publiek en pers.

Tot de vele prijzen die Van Manen ontving, behoren de Sonia Gaskell-prijs, de Choreografieprijs van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties, de Deutsche Tanzpreis, de Benois de la Danse Life Time Achievement Award en de Musikpreis der Stadt Duisburg. In 2000 kreeg hij de Erasmusprijs vanwege zijn bijzondere verdiensten voor de Nederlandse dans.

Websites: www.het-nationale-ballet.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.