muziekbus
Dit artikel is 14-01-2010 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hans Sitt

Tsjechisch muziekpedagoog, violist en componist, geboren 21 september 1850 in Praag, gestorven 10 maart 1922 in Leipzig.

biografie
Hans Sitt's vader was een vooraanstaand vioolbouwer. Sitt manifesteerde al vroeg zijn muzikale talent, doch voltooide eerst zijn gymnasiumstudie, voordat hij naar het conservatorium van Praag ging. Hier studeerde hij viool en compositie.

Sitt werd concertmeester en later theaterkapelmeester in Breslau en daarna in Praag. Voorts was hij een befaamd dirigent, die werkte met orkesten in Frankrijk Oostenrijk en Duitsland.

Van 1873 tot 1880 werkte Sitt als kapelmeester van de stad Chemnitz.

Van 1883 tot 1921 was Sitt vioolleraar aan het conservatorium te Leipzig en dirigent van het Bach-Verein. Tegelijkertijd was hij tot 1895 altviolist van het Brodski-Kwartet.

Naast zijn pedagogische werken componeerde Sitt drie vioolconcerten, meerdere concertino's voor viool en orkest, twee celloconcerten, een concert voor altviool en twee concertstukken voor altviool. De enige kamermuziek van Sitt die er nog is, zijn piano trio's welke hij componeerde gedurende de jaren 1880.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.