muziekbus
Dit artikel is 12-11-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hans RottOostenrijks componist, geboren Braunhirschengrund 1 augustus 1858, gestorven Wenen 1884

Hans Rott was de buitenechtelijke zoon van de acteur Carl Mathias Rott (echte naam Roth) en de zangeres en actrice Maria Rosalia Lutz. Nadat zijn ouders getrouwd waren wettigde zijn vader hem in 1863.

Rott studeerde van 1874 tot 1878 aan het conservatorium in Wenen, piano bij Leopold Lanskron orgel bij Anton Bruckner, harmonie bij Hermann Grädener en compositie bij Franz Krenn.

Hans Rott - Symphony No. 1 E major, 1st movement (1880)

Van 1876 tot 1878 was Rott organist aan de Piaristenkerk in Wenen en kreeg onderdak in het Piaristen klooster. Zijn kamers werden de ontmoetingsplaats voor veel medestudenten en vrienden, waaronder Rudolf Krzyzanowski, Gustav Mahler, Hugo Wolf, de filoloog en archeoloog Friedrich Löwy zowel als de geleerde van Duitse filologie Joseph Seemüller.

In 1876, nog tijdens zijn studie, werd Rott wees, zijn moeder was al in 1872 gestorven en zijn vader, in 1874 invalide geworden na een podiumongeluk, stierf in 1876. Anton Bruckner probeerde tevergeefs een baan als organist voor zijn "favoriete student" te vinden. Vanaf 1878 verdiende Rott zijn geld met geven van privé muzieklessen en hij kreeg financiële steun van zijn vrienden.

Toen Rott in september 1880 zijn Eerste Symfonie presenteerde aan Johannes Brahms, een van de juryleden die zou beslissen of Rott de staatsbeurs zou krijgen waarvoor hij zich had aangemeld, werd hij geconfronteerd met een harde afwijzing van alle juryleden behalve van Bruckner. Ook Hans Richter dirigent van de Hofopera wilde het stuk niet uitvoeren.

In oktober 1880 leidde de psychische druk op Rott tot de uitbraak van de al sluimerende krankzinnigheid. Tijdens een treinreis naar Mulhouse in de Alsace, waar hij een post als muziekdirecteur en koormeester geaccepteerd had, richtte hij een pistool op een medereiziger om hem te verhinderen een sigaar aan te steken. De reden die hij gaf voor dit gedrag was dat Brahms de wagon volgestopt had met dynamiet.

In februari 1881 werd Hans Rott overgebracht van de Psychiatrische Kliniek van het ziekenhuis in Wenen naar het Provinciale Krankzinnigengesticht van Neder-Oostenrijk. De diagnose was: krankzinnigheid en vervolgingswaanzin. Rott bleef componeren in het gesticht, later echter ontwikkelde hij een diepe depressie en vernietigde enkele van zijn composities. Na verschillende zelfmoordpogingen stierf Hans Rott uiteindelijk aan tuberculose op 25 juni 1884 nog geen 26 jaar oud.

Rott's bekendste werk is zijn Symfonie Nr. 1 E-Dur, die sinds zijn herontdekking in 1989 wereldwijd een groeiende kring van bewonderaars vindt. Er zijn inmiddels meerdere CD opnamen verkrijgbaar.
Sindsdien hebben veel andere werken voor orkest, vocale werken en kamermuziek hun wereldpremière beleefd. Bijna al Rott's uitvoerbare composities zijn al gepubliceerd.

websites: www.hans-rott.de, www.hans-rott.org

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.